PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-08-06

Potrawka z kurczaka Escabeche

Potrawka z kurczaka Escabeche
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 1 h
Ilość porcji Ilość porcji: 2
 
Przeczytaj również: Jak oczyścić małże

Ten kto zgaduje, że wyjęłam mięso z rosołu to się mocno pomylił.  Owszem mięso jest gotowane, tyle że w marynacie z dodatkiem octu winnego oraz przypraw. Jak można się domyślić, w wyniku takiej obróbki mięso w smaku staje się wyraziste. Z pewnością ta technika marynowania ( escabeche) nie jest dla nikogo nowością, jestem przekonana, że rybami w marynacie octowej wszyscy się zajadacie, szczególnie podczas świąt Bożego Narodzenia. Wracając jednak do kurczaka. W przepisie użyłam wszelakich jego części, były to zarówno piersi, nogi i podudzia. Przed gotowaniem wszystkie elementy obrałam ze skóry. Po ugotowaniu, część płynu w którym gotował się kurczak mocno zredukowałam, w ten sposób otrzymałam jeszcze sos, w którym można maczać kawałki chleba. Kurczak przygotowany w ten sposób jest naprawdę pyszny. Pamiętajcie, aby wyłowić również z garnka cebulę. Mnie osobiście również smakował pozyskany czosnek. Wady- powiem Wam jak na spowiedzi- w mieszkaniu czuć ocet. Zalety- muchy się wyniosły yes Zapraszam na szczegóły przepisu.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Piersi kurczaka pokrójcie na mniejsze kawałki. Zdejmijcie skórę z elementów kurczaka. Przygotowane kawałki włóżcie do garnka (1) (2) (3).

Dodajcie ocet winny (4), oliwę (5) oraz pieprz w ziarnach (6).

Dodajcie również liść laurowy (7) oraz całą główkę czosnku, bez jej obierania (8). Teraz nalejcie wodę w ilości, aby mięso zostało przykryte (9).

Ach, prawie bym zapomniała o cebuli.... Obierzcie ją z łupin, pokrójcie w piórka i również włóżcie do garnka (10) (11). Do smaku dodajcie sól (12).

Zamiast natki pietruszki możecie użyć również korzeń pietruszki (13). Garnek przykryjcie pokrywką (14). Po zagotowaniu się wody, zredukujcie temperaturę i wolno gotujcie mięso do miękkości. Zajmie Wam to około 30 minut (15). Gotowe, miękkie mięso wyjmijcie na talerz i przykryjcie folią spożywczą, aby mięso pozostało ciepłe i jędrne. W tym czasie zredukujcie płyn w którym gotował się kurczak. Kurczaka podawajcie z sosem.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•PORADY TAPENDY•
 

Mięso w tej wersji mnie bardzo smakowało podane z gotowaną fasolką szparagową w wersji “ za ciosem”, co oznacza, że po ugotowaniu fasolka została lekko skropiona oliwą oraz octem winnym. Polecam również fasolkę w wersji z masełkiem i tartą bułkę. Trudny wybór- wszystko pyszne laugh
 

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE