PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-08-06

Potrawka z kurczaka Escabeche

Potrawka z kurczaka Escabeche
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 1 h
Ilość porcji Ilość porcji: 2
 
Przeczytaj również: Jak oczyścić sardynki

Ten kto zgaduje, że wyjęłam mięso z rosołu to się mocno pomylił.  Owszem mięso jest gotowane, tyle że w marynacie z dodatkiem octu winnego oraz przypraw. Jak można się domyślić, w wyniku takiej obróbki mięso w smaku staje się wyraziste. Z pewnością ta technika marynowania ( escabeche) nie jest dla nikogo nowością, jestem przekonana, że rybami w marynacie octowej wszyscy się zajadacie, szczególnie podczas świąt Bożego Narodzenia. Wracając jednak do kurczaka. W przepisie użyłam wszelakich jego części, były to zarówno piersi, nogi i podudzia. Przed gotowaniem wszystkie elementy obrałam ze skóry. Po ugotowaniu, część płynu w którym gotował się kurczak mocno zredukowałam, w ten sposób otrzymałam jeszcze sos, w którym można maczać kawałki chleba. Kurczak przygotowany w ten sposób jest naprawdę pyszny. Pamiętajcie, aby wyłowić również z garnka cebulę. Mnie osobiście również smakował pozyskany czosnek. Wady- powiem Wam jak na spowiedzi- w mieszkaniu czuć ocet. Zalety- muchy się wyniosły yes Zapraszam na szczegóły przepisu.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Piersi kurczaka pokrójcie na mniejsze kawałki. Zdejmijcie skórę z elementów kurczaka. Przygotowane kawałki włóżcie do garnka (1) (2) (3).

Dodajcie ocet winny (4), oliwę (5) oraz pieprz w ziarnach (6).

Dodajcie również liść laurowy (7) oraz całą główkę czosnku, bez jej obierania (8). Teraz nalejcie wodę w ilości, aby mięso zostało przykryte (9).

Ach, prawie bym zapomniała o cebuli.... Obierzcie ją z łupin, pokrójcie w piórka i również włóżcie do garnka (10) (11). Do smaku dodajcie sól (12).

Zamiast natki pietruszki możecie użyć również korzeń pietruszki (13). Garnek przykryjcie pokrywką (14). Po zagotowaniu się wody, zredukujcie temperaturę i wolno gotujcie mięso do miękkości. Zajmie Wam to około 30 minut (15). Gotowe, miękkie mięso wyjmijcie na talerz i przykryjcie folią spożywczą, aby mięso pozostało ciepłe i jędrne. W tym czasie zredukujcie płyn w którym gotował się kurczak. Kurczaka podawajcie z sosem.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•PORADY TAPENDY•
 

Mięso w tej wersji mnie bardzo smakowało podane z gotowaną fasolką szparagową w wersji “ za ciosem”, co oznacza, że po ugotowaniu fasolka została lekko skropiona oliwą oraz octem winnym. Polecam również fasolkę w wersji z masełkiem i tartą bułkę. Trudny wybór- wszystko pyszne laugh
 

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE