PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-04-07

Prawdziwy deser Tiramisu

deser Tiramisu
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji Ilość porcji: forma 26x 26 cm
 
Przeczytaj również: Gnocco Fritto- kuchnia włoska

Tytuł „ Prawdziwe Tiramisu” wzięło się nie bez przyczyny, o czym napiszę w dalszej części wpisu. Do wykonania Tiramisu użyłam klasycznych składników czyli sera mascarpone, jajek, wywaru z kawy, likieru amaretto ( można zastąpić aromatem migdałowym), biszkoptów Savoiardi, cukru i kakao. Jeśli Tiramisu,  zamiast w pucharkach, ma zostać podawane w postaci krojonej kostki należy do masy dodać żelatynę, która wzmocni jej strukturę i tym samym deser da się pokroić  Na podaną w przepisie ilość sera oraz jajek proponuję użyć 5 g żelatyny ( alternatywnie 2 płatki żelatyny) i rozpuścić ją w 25 g wody. Proporcje nie są przypadkowe, gdyż 1 g żelatyny wchłania pięciokrotnie większą ilość wody.

Aby wykonać prawdziwe tiramisu kwestią priorytetową jest jakość składników. Nie jest wskazanym, aby ser mascarpone był twardy, nie był kremowy, posiadał porowatą teksturę, żółtawy kolor, po dodaniu żelatyny wyglądał jakby się zważył, a w czasie konsumpcji pozostawiał na podniebieniu wrażenie mydła.  Okazuje się, że są producenci którzy używają wypromowanych nazw dla wyprodukowanych przez siebie mazideł, które nie mają absolutnie nic wspólnego z prawdziwym Mascarpone. Zatem aby się nie rozczarować, najlepiej jeśli do wykonania tiramisu zakupicie serek, na którego opakowaniu jest napisane – wyprodukowane we Włoszech. Fotografia nr 1 to krem wykonany przy użyciu oryginalnego serka mascarpone. Do reszty zdjęć pozowała substancja, która mascarpone nie jest. Dla obu produktów wykorzystano tę samą metodę, te same składniki i te same proporcje i temperaturę, zatem nie ma mowy o jakiejkolwiek pomyłce.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Na początku pracy do odmierzonej ilości żelatyny dodajcie zimną wodę. Przygotujcie również wywar z kawy. Następnie sparzcie wrzątkiem jajka i oddzielcie żółtka od białek. Pamiętajcie, aby usunąć również zarodki (1). Następnie żółtka ubijcie z połową ilości cukru (2). Żółtka należy ubijać do momentu kiedy masa stanie się napowietrzona, kremowa i jasna (3).

Następnie żółtka dodajcie do sera mascarpone (4), oba składniki wymieszajcie (5). Teraz ubijcie białka z drugą połową cukru (6).

Białka należy ubijać do momentu kiedy masa zrobi się sztywna (7). Ubite białka dodajcie do masy z serem mascarpone (8). Powoli mieszając z dołu do góry połączcie białka z pozostała masą (9).

Do smaku dodajcie likier amaretto lub kilka kropli olejku migdałowego (10). Teraz należy dodać do masy żelatynę, która w tym momencie z pewnością posiada postać sztywnej galaretki, zatem włóżcie żelatynę na kilka chwil do mikrofali, aby przybrała postać płynną. Dodajcie żelatynę do masy i wymieszajcie składniki (11). Składanie Tiramisu: Ułóżcie na dnie formy nasączone kawą biszkopty. Biszkopty można moczyć w kawie lub kawę można wylać na dno formy (12).

Każdą warstwę biszkoptów można oprószyć kakao lub od razu można ułożyć warstwę przygotowanego kremu (14). W przypadku kładzenia drugiej warstwy biszkoptów koniecznym jest moczenie savoiardi w kawie (15).

Ułóżcie kolejną warstwę biszkoptów w odległościach wg gustu całość oprószcie kakao (16) (17). Teraz dodajcie ostatnią warstwę kremu (18). Całość przykryjcie folią spożywczą i umieśćcie w lodówce, najlepiej na całą noc. Tradycyjnie deser serwuje się oprószony kakao.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


Zdjęcia czytelników

•PORADY TAPENDY•
 

Jeśli chcielibyście jeszcze bardziej wzmocnić strukturę masy to po prostu dodajcie dodatkowe gramy żelatyny i dobierzcie ilość wody wynikającą z iloczynu 1g żelatyny x 5= woda (g).

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


• INNE PRZEPISY Z TEJ KATEGORII •

 
newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE