Jednego jestem pewna, jeśli sałatka w swoim składzie zawiera tuńczyka na pewno stanie się ona jedną z moich ulubionych sałatek. Pozostałe składniki, zdarza się, że są dziełem przypadku, najczęściej jednak tuńczyka łączę z pomidorami, cebulą, sałatą i czarnymi oliwkami. Jeśli mam akurat oliwki kalamata, tak jak w tym przypadku, to chce mi się powiedzieć: żyć i nie umierać. Do przygotowania sałatki z tuńczykiem najczęściej używam tuńczyka w oleju, ale również tuńczyk w sosie własnym bardzo dobrze sprawdzi, a na pewno będzie mniej kalorycznie. Do sałatki z tuńczykiem przygotowuję prosty i aromatyczny dressing, składający się z oliwy, octu winnego, ząbka czosnku soli i pieprzu. Zapraszam na przepis na ucztę.
Na początku proponuję przygotować dressing. Do kubeczka lub szklanki nalejcie oliwę (1) i ocet winny (2). Do smaku dodajcie sól oraz mielony pieprz (3).
Czosnek obierzcie z łupiny, przeciśnijcie przez praskę i dodajcie do oliwy (4). Całość energicznie wymieszajcie, tak aby powstała emulsja. Przygotowanie sałatki: sałatę lodową porwijcie lub pokrójcie na mniejsze kawałeczki (5). Umyte słodkie pomidorki koktajlowe lub daktylowe przekrójcie na połówki (6).
Czerwoną cebulę lub szalotkę również obierzcie z łupiny i pokrójcie na cieniutkie plasterki (7). Składanie sałatki: na talerzu ułóżcie sałatę lodową, przygotowane pomidory (8) i oba składniki skropcie przygotowanym dressingiem (9).
Teraz ułóżcie na talerzu kawałki tuńczyka (10), oliwki (11) oraz cebulę (12). Sałatkę ponownie skropcie dressingiem i gotowe.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję
Jeśli zdecydujecie się na dodanie cebuli do sałatki proponuję użyć czerwoną cebulę lub szalotkę. Są one znacznie delikatniejsze w smaku aniżeli popularna biała cebula.