PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2019-06-02

Proste ciasto z truskawkami

Proste ciasto z truskawkami
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 10 minut+pieczenie
Ilość porcji Ilość porcji: forma 33x 25 cm
 
Przeczytaj również: Pieczona cebula

Mam dla Was propozycję przepisu na ciasto z truskawkami i kruszoną. Jest to naprawdę najprostszy przepis na ciasto jaki istnieje. Procedura wymaga jedynie włożenia do miski składników, które z pewnością macie w domu i ich wymieszania. Kolejność dodawania składników nie ma znaczenia. Zrobienie kruszonki, jak sami zobaczycie niżej, to również łatwizna. Po 50 minutach pieczenia wyjmiecie z piekarnika wilgotne ciasto z truskawkami okraszone kruszonką o waniliowym aromacie. Ciasto do złudzenia przypomina ciasto drożdżowe z kruszonką i owocami, zarówno w fazie jego wykonywania, jak i po upieczeniu. Jedyna różnica to ta, że w tym przypadku składnikiem spulchniającym nie są drożdże, ale proszek do pieczenia. Zamiast truskawek można użyć każdych innych sezonowych owoców.  Do przygotowania przepisu użyłam min. Mąki Extra Wypiek Basia. Przepis gorąco polecam i zapraszam na jego szczegóły oraz na FILM z jego realizacji.

•Składniki•

 
składniki na ciasto
 
 
składniki na kruszonkę
 
 
pozostałe składniki
 
 

•Przygotowanie•

Wykonanie ciasta zajmie Wam tylko kilka chwil, zatem proponuje rozpocząć pracę od przygotowania owoców i od włączenia piekarnika na 170 stopni. Przygotowanie ciasta: do miski dodajcie wszystkie wyszczególnione w przepisie składniki, czyli: mąkę, jajka, cukier (1) (2) (3), W przepisie wykorzystałam Mąkę Basia Super Wypiek, typ 550
Bardzo

proszek do pieczenia, jogurt naturalny, olej i aromat waniliowy (4) (5). Całość wymieszajcie drewnianą łyżką do połączenia się składników (6).

Przygotowane ciasto wyłóżcie na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia (7). Teraz dodajcie pokrojone truskawki (8). Przygotowanie kruszonki: do rozpuszczonego masła dodajcie mąkę, cukier oraz aromat waniliowy (9).

Ręcznie wyróbcie kruszonkę. Zajmie Wam to kilka chwil (10). Kruszonkę wyłóżcie na owoce (11). Pieczenie: ciasto musi się piec w temperaturze 170 stopni, bez termoobiegu, pieczenie góra dół, przez ok. 50 minut lub do suchego patyczka. Gotowe (12).  


Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


Zdjęcia czytelników

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE