Dzień dobry Skoro tu zajrzeliście to znaczy, że planujecie już święta i świąteczne wypieki. Proponuję Wam łatwiutki przepis na świąteczne pierniki, których wykonanie zajmie Wam przysłowiowe kilka chwil. Wystarczy, że do składników suchych dodacie składniki mokre, wyrobicie ciasto, rozwałkujecie je i wytniecie pierniki. Po 10 minutach pieczenia staniecie przed dylematem- jeść czy dekorować pierniki ? Każda opcja jest kusząca, zważywszy że pierniki są kruchutkie, pachną zniewalająco korzennymi przyprawami oraz cudnie wyglądają.
W dobry humor wprawią Was uśmiechnięte buźki “ pamperków”, aniołki, choinki i piękne duże gwiazdy. Jako że przepis znam a autopsji, polecam Wam jedno- ilość składników, które podałam w przepisie przemnóżcie razy dwa. Część pierników przeznaczcie dla celów konsumpcyjnych ( szybko zejdą), a resztę pierników pięknie udekorujcie i powieście je na choince. Wasze dzieci będą szczęśliwe, szczególnie jeśli razem z nimi zrobicie i udekorujecie pierniki. Wszystkie instrukcje dotyczące ciasta oraz dekoracji pierników znajdziecie poniżej. Z kolei unikalne wykrawaczki do pierników znajdziecie w ofercie marki GALICJA. Polecam- będziecie zadowoleni. Zapraszam na szczegóły przepisu oraz na FILM z realizacji tego przepisu.
Przygotowanie pierników: pracę proponuję rozpocząć od roztopienia masła. Do miski dodajcie składniki suche: mąkę, kakao (1), sodę (2), przyprawę do pierników (3)
oraz cukier puder (4). Teraz dodajcie składniki mokre: przygotowane wcześniej masło (5), miód (6)
oraz jajko (7). Składniki wymieszajcie łyżką, następnie całość wyłóżcie na stolnicę i wyróbcie z nich jednolite ciasto (8). Stolnicę oprószcie mąką, ciasto rozwałkujcie na grubość 2-3 mm i wykrójcie pierniki (9) (10).
Pierniki połóżcie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (11). Piecznie: nastawcie piekarnik na 180 stopni. Pierniki muszą się piec 10 minut. Po wystudzeniu pierniki udekorujcie królewskim lukrem oraz kolorowymi pralinkami (12). Zajrzyjcie do przepisu na lukier królewski.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję