Przygotowałam dla Was zjawiskową propozycję na Sylwestrową kolację. Przystawka składa się z 3 przepisów. Jak się za chwilę zorientujcie całość wymaga minimum pracy za to efekt i smak jest gwarantowany. Za chwilę się również zorientujcie, że moja propozycja bazuje na rybach i owocach morza. Oczami wyobraźni widzę również Wasze rozczarowanie. Musicie mi zaufać- przysięgam że się nie rozczarujcie. Szykujcie biały obrus, włóżcie do lodówki białe wytrawne wino. Będzie przesmacznie.
Pierwsza przystawka to marynowany łosoś. Przygotowanie łososia zajmuje przysłowiowe 5 minut. Marynowanie 2-3 dni. Do wykonania przepisu użyłam filet łososia ze skórą. Wypróbowałam również łososia bez skóry. Jest ok. Marynowanego łososia, pokrojonego w cieniutkie plasterki wystarczy skropić oliwą, sokiem z cytryny i dodać świeży mielony pieprz. Druga przystawka to czerwona fasola z tuńczykiem z oleju. Zapewne wszystkie składniki macie w kuchni. Przystawka jest gotowa do konsumpcji zaraz po przygotowaniu. Trzecia przystawka to pieczone mątwy. Zdaję sobie sprawę, że składnik może być problematyczny, dlatego przygotowałam również plan B. Zerknijcie na koktajl z krewetek.
Wszystkie przystawki należy podawać na jednym talerzu. Pamiętajcie o dobrym pieczywie. Reklamacje rozpatruję 2 stycznia każdego roku oraz w poniedziałki
Przygotowanie łososia: przygotujcie mieszankę soli i cukru w proporcji +/- 50 na 50 (1). Filet z łososia oczyśćcie z ości i umieśćcie go w naczyniu skórą do dołu (2) (3).
Łososia zasypcie przygotowana mieszaną soli i cukru, pojemnik przykryjcie folią spożywczą i włóżcie łososia do lodówki na 2-3 dni (4) (5). Marynowanie jest bezwonne. Po tym czasie łososia opłuczcie pod bieżącą wodą (6),
odkrójcie skórę (7), jeśli filet ją posiada, pokrójcie łososia na plasterki i doprawcie proponowanymi przyprawami. Fasola z tuńczykiem: zawartość puszki z fasolą umieśćcie na sicie lub durszlaku i przepłuczcie fasolę zimną wodą. Fasolę przełóżcie do półmiska (8) (9).
Cebulę obierzcie z łupin i pokrójcie ją w kosteczkę (10). Rekomenduję czerwoną cebulę. Biała cebula jest ostrzejsza, ale również się sprawdzi. Do fasoli dodajcie tuńczyka wraz z olejem w którym tuńczyk się konserwował oraz przygotowaną cebulę (11) (12).
Teraz dodajcie natkę pietruszki- może być mrożona oraz sól i pieprz do smaku (13) (14). Na koniec dodajcie jeszcze kapinkę oliwy (15)
i całość wymieszajcie- Gotowe (16). Pieczone mątwy. Pracę rozpocznijcie od oczyszczenia mięczaków. Cała instrukcja znajduje się TUTAJ. Następnie przygotujcie aromatyczną posypkę, czyli do tartej bułki dodajcie przeciśnięty przez praskę czosnek, parmezan oraz natkę pietruszki. Do całości dodajcie oliwę w takiej ilości, aby bułka po wymieszaniu przybrała postać “ mokrego piasku” (17) (18)
Do smaku dodajcie sól oraz pieprz (19). Oczyszczone mątwy wypanierujcie przygotowaną posypką (20). Na dno naczynia do zapiekania dodajcie oliwę, ułóżcie w nim mątwy i dodajcie wino (21). Pieczenie: nastawcie piekarnik na 180 stopni. Mątwy muszą się piec przez 15-20 minut ( do miękkości) + 5 minut z funkcją grill.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję