PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2018-06-10

Pulpety drobiowe w sosie pomidorowym

Pulpety drobiowe w sosie pomidorowym
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 40 minut
Ilość porcji Ilość porcji: ok. 20 sztuk
 
Przeczytaj również: Delikatne Faworki (chrust)

Na smaczny obiad proponuję Wam przygotować gotowane pulpeciki w zabielanym sosie pomidorowym. Pulpety podałam z mizerią oraz kopytkami. Obiad- paluszki lizać laugh
Do pulpetów dodałam wędzoną paprykę, która nadała im niepowtarzalny smak. Polecam wypróbować tą przyprawę, którą już teraz bez problemu nabędziecie w sieciach handlowych. Obiad tak przygotowany z pewnością zasmakuje Waszym dzieciom, które kochają lawę zabielonego śmietaną sosu.
Pulpety według tego przepisu są mięciutkie, a jeśli okazałoby się w czasie ich przygotowania, że są nawet zbyt miękkie- co wyczujecie w rękach- dodajcie wówczas do masy na pulpety 2-3 łyżki tartej bułki. Przepis nie jest trudny i każdemu on wyjdzie. Serdecznie zapraszam na jego szczegóły oraz na FILM z mojej kuchni.

•Składniki•

 
składniki na pulpety
 
 
składniki na sos pomidorowy
 
 
składniki na mizerię
 
 
dodatkowo
 
 

•Przygotowanie•

Przygotowanie pulpetów proponuję rozpocząć od pokrojenia w kostkę cebuli i jej zeszklenia na tłuszczu. Tak przygotowaną cebulę dodajcie do mielonego mięsa drobiowego – z kurczaka lub indyka (1). Dodajcie pozostałe składniki przepisu do mięsa (2) (3).

Bułkę namoczcie w zimnym mleku, po chwili ją odciśnijcie i również dodajcie ją do mięsa (4). Całość wyróbcie do połączenia się składników i uformujcie pulpety. Przygotujcie wywar warzywny. Wlejcie go na patelnię i doprowadźcie go do zagotowania- dodajcie przygotowane pulpety (5). Pulpety gotujcie pod przykryciem przez 15-20 minut. W połowie czasu gotowania obróćcie pulpety na drugą stronę (6). Po wskazanym czasie pulpety usuńcie z patelni.

Przygotowanie sosu: do wywaru w którym gotowały się pulpety dodajcie koncentrat pomidorowy oraz śmietanę (7) (8). Sos zredukujcie do pożądanej konsystencji, doprawcie go w razie potrzeby i dodajcie do niego ugotowanie pulpety. Na koniec dodajcie jeszcze natkę poszatkowanej pietruszki (9)

Przygotowanie mizerii: do miski dodajcie wszystkie składniki przepisu na mizerię, całość zamieszajcie i włóżcie do lodówki, aby smaki się przegryzły (10) (11). Ugotujcie kopytka (12). Jeśli moja propozycja się Wam podoba, podawajcie pulpety w sosie pomidorowym z mizerią i kopytkami.


Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

Bigos
 
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE