![]() |
Zapraszam Was na klasyczny przepis na pulpety w sosie koperkowym. Pulpety wykonałam z mięsa drobiowego, w tym przypadku z indyka, które po doprawieniu i uformowaniu ugotowałam w wywarze który specjalnie na te okazję przygotowałam z warzyw. Doprawiony wywar, zaciągnięty kwaśną śmietaną z dodatkiem koperku można było jeść łyżkami, taki był dobry.
Z 500 g mięsa wyszło mi ok. 15 sztuk pulpetów z czego ok. 10 przygotowałam w sosie koperkowym, resztę w sosie pomidorowym. Przepis znajduje się TUTAJ. Oba przepisy są absolutnie rewelacyjne i zachęcam do wypróbowania obu. Tymczasem zapraszam na przepis na pulpety w sosie koperkowym.
![]() |
![]() |
![]() |
Ugotujcie aromatyczny wywar warzywny (1). Przepis krok po kroku jak ugotować wywar znajduje się na stronie Tapenda TUTAJ. Gotowy wywar przefiltrujcie przez sitko (2). Przygotowanie pulpetów: cebulę obierzcie z łupin, pokrójcie w kostkę i przesmażcie ją do miękkości na oleju (3).
![]() |
![]() |
![]() |
Do mielonego mięsa dodajcie jajko (4), odciśniętą czerstwą bułkę, namoczoną wcześniej w mleku (5) i czosnek (6).
![]() |
![]() |
![]() |
Pulpety doprawcie do smaku mielonym pieprzem (7), solą (8) i jeśli chcecie dodajcie również do masy mięsnej poszatkowany koperek (9).
![]() |
![]() |
![]() |
Na końcu dodajcie usmażoną cebulkę (10). Wszystkie składniki dobrze wymieszajcie i uformujcie pulpety (11) (12).
![]() |
![]() |
![]() |
Zagotujcie wywar, dodajcie do niego pulpety i ugotujcie je (13). Przygotowanie sosu: ugotowane pulpety wyjmijcie z wywaru. Odmierzcie około ¾ kubka wywaru, dodajcie śmietanę i mąką. Składniki dobrze wymieszajcie i dodajcie do pozostałej ilości wywaru (14). Wymieszajcie sos rózgą, chwilę pogotujcie, dodajcie koperek (15), doprawcie całość do smaku i z powrotem włóżcie do sosu pulpety. Gotowe.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję
Jeśli masa na pulpety jest mało zwarta, wystarczy dodać do niej tartej bułki.