PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-12-06

Pulpety w sosie pomidorowym

Pulpety w sosie pomidorowym
Trudność wykonania Poziom trudności: średni
Czas wykonania Czas przygotowania: 1 h
Ilość porcji Ilość porcji: 7-15 sztuk
 
Przeczytaj również: Czarny makaron z owocami morza

Proponuję Wam jeszcze jedna odsłonę przepisu na pulpety. Tym razem są to smażone pulpety podane w sosie pomidorowym. Pulpety zostały wykonane z mięsa drobiowego, które wykorzystałam również do przygotowania pulpetów w sosie koperkowym. Przepis znajdziecie TUTAJ. Zamiast mięsa drobiowego możecie użyć na przykład połączenia wieprzowiny i wołowiny. Przepis na sos pomidorowy nawiązuje do tradycji kulinarnej południa Europy. Sos jest wykonany z konserwowanych pomidorów bez skórki, jest aromatyczny, gęsty i błyszczący od oliwy. Pulpety w tej wersji można podać tylko z chlebem, który posłuży do zebrania z talerza smakowitego sosu. Wykonanie sosu nie jest trudne, jeśli macie gotowe już pulpety, wykonanie sosu zajmie Wam 20-30 minut. Jeśli użyjecie całej porcji mięsa do zrobienia pulpetów wyjdzie Wam około 15 sztuk. Dla urozmaicenia menu proponuję aby na przykład połowę ilości pulpetów przygotować w sosie pomidorowym. Ilości składników dla sosu pomidorowego podaję właśnie wg tej koncepcji. Zapraszam na szczegóły przepisu.  

•Składniki•

 
składniki na pulpety
 
 
składniki na sos
 
 

•Przygotowanie•

Przygotowanie pulpetów: cebulę obierzcie z łupin, pokrójcie w kostkę i przesmażcie ją do miękkości na oleju (1). Do mielonego mięsa dodajcie jajko (2), odciśniętą czerstwą bułkę, namoczoną wcześniej w mleku (3).

Czosnek obierzcie z łupin i przeciśnijcie go przez praskę (4). Pulpety doprawcie do smaku mielonym pieprzem, solą (5) (6)

Możecie dodać również koperek (7). Na końcu dodajcie usmażoną cebulkę (8). Wszystkie składniki dobrze wymieszajcie (9) Jeśli masa mięsna jest zbyt rzadka dodajcie tartej bułki.

i uformujcie pulpety (10). Pulpety usmażcie (11). Przygotowanie sosu: czosnek i cebulę obierzcie z łupin i pokrójcie je w kostkę (12).

Seler naciowy poszatkujcie (13). Na patelnię dodajcie oliwę oraz przygotowany czosnek i seler (14) (15).

Aby warzywa się udusiły dodajcie wodę, a do smaku dodajcie wino (16) (17). Pomidory zmiksujcie przy pomocy blendera i dodajcie na patelnię (18).

Sos wolno gotujcie do momentu kiedy stanie się gęsty i błyszczący. Do smaku dodajcie sól oraz pieprz (19), z kolei aromat wzbogaćcie dodając do sosu rozmaryn (20). Na koniec dodajcie usmażone wcześniej pulpety (21).

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


• INNE PRZEPISY Z TEJ KATEGORII •

 
newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE