![]() |
Proponuję Wam jeszcze jedna odsłonę przepisu na pulpety. Tym razem są to smażone pulpety podane w sosie pomidorowym. Pulpety zostały wykonane z mięsa drobiowego, które wykorzystałam również do przygotowania pulpetów w sosie koperkowym. Przepis znajdziecie TUTAJ. Zamiast mięsa drobiowego możecie użyć na przykład połączenia wieprzowiny i wołowiny. Przepis na sos pomidorowy nawiązuje do tradycji kulinarnej południa Europy. Sos jest wykonany z konserwowanych pomidorów bez skórki, jest aromatyczny, gęsty i błyszczący od oliwy. Pulpety w tej wersji można podać tylko z chlebem, który posłuży do zebrania z talerza smakowitego sosu. Wykonanie sosu nie jest trudne, jeśli macie gotowe już pulpety, wykonanie sosu zajmie Wam 20-30 minut. Jeśli użyjecie całej porcji mięsa do zrobienia pulpetów wyjdzie Wam około 15 sztuk. Dla urozmaicenia menu proponuję aby na przykład połowę ilości pulpetów przygotować w sosie pomidorowym. Ilości składników dla sosu pomidorowego podaję właśnie wg tej koncepcji. Zapraszam na szczegóły przepisu.
![]() |
![]() |
![]() |
Przygotowanie pulpetów: cebulę obierzcie z łupin, pokrójcie w kostkę i przesmażcie ją do miękkości na oleju (1). Do mielonego mięsa dodajcie jajko (2), odciśniętą czerstwą bułkę, namoczoną wcześniej w mleku (3).
![]() |
![]() |
![]() |
Czosnek obierzcie z łupin i przeciśnijcie go przez praskę (4). Pulpety doprawcie do smaku mielonym pieprzem, solą (5) (6)
![]() |
![]() |
![]() |
Możecie dodać również koperek (7). Na końcu dodajcie usmażoną cebulkę (8). Wszystkie składniki dobrze wymieszajcie (9) Jeśli masa mięsna jest zbyt rzadka dodajcie tartej bułki.
![]() |
![]() |
![]() |
i uformujcie pulpety (10). Pulpety usmażcie (11). Przygotowanie sosu: czosnek i cebulę obierzcie z łupin i pokrójcie je w kostkę (12).
![]() |
![]() |
![]() |
Seler naciowy poszatkujcie (13). Na patelnię dodajcie oliwę oraz przygotowany czosnek i seler (14) (15).
![]() |
![]() |
![]() |
Aby warzywa się udusiły dodajcie wodę, a do smaku dodajcie wino (16) (17). Pomidory zmiksujcie przy pomocy blendera i dodajcie na patelnię (18).
![]() |
![]() |
![]() |
Sos wolno gotujcie do momentu kiedy stanie się gęsty i błyszczący. Do smaku dodajcie sól oraz pieprz (19), z kolei aromat wzbogaćcie dodając do sosu rozmaryn (20). Na koniec dodajcie usmażone wcześniej pulpety (21).
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję