Zapraszam Was na oryginalną tartę dyniową Pumpkin Pie. Przepis na ciasto dyniowe w tej postaci wywodzi się z tradycji anglosaskiej i przygotowywane jest na okoliczność Halloween i Dnia Dziękczynienia.
Głównym składnikiem przepisu jest dynia. Kasia, znów dynia powiecie !!! Faktycznie, ostatnio podrzucam Wam trochę przepisów na dynię i piszę, że dynia posiada potencjał, pod warunkiem że podjedzie się do dyni z właściwej strony
Jaka jest właściwa strona ?
Przy okazji publikacji każdego przepisu na dynię, podkreślam, że dynia wymaga perfum. W tym kontekście uważam, że oryginalny przepis na ciasto dyniowe Pumpkin Pie jest mistrzostwem świata. Po dodaniu do dyni imbiru, cynamonu i gałki muszkatołowej, zwykła- pozbawiona wyrazu dynia, nabiera takiego aromatu i smaku, że kubki smakowe i nos szaleją. Przetestujcie to sami. Jeśli macie ochotę zobaczyć wszystkie przepisy na dynię, które znajdują się na stronie Tapenda, wystarczy kliknąć TUTAJ.
Tartę dyniową Pumpkin Pie wykonałam na bazie ciasta półkruchego. Wymyśliłam sobie, że warstwa ciasta musi być cieniutka, co widzicie również na zdjęciach. Jeśli lubicie poczuć na zębie więcej ciasta, nie ma nic prostszego, po prostu, dla wskazanego w przepisie wymiaru formy, pomóżcie składniki na ciasto x 2. Jeśli potrzebujcie dostosować ilość ciasta do swoich potrzeb, proponuję zajrzeć do instrukcji o przelicznikach form.
Przepis na Pumpkin Pie jest łatwiutki i z moimi instrukcjami każdemu się uda. Zapraszam serdecznie na szczegóły przepisu.
Dynię obierzcie ze skórki, pokrójcie na mniejsze kawałki i odważcie wskazaną w przepisie jej ilość (1) (2). Miąższ dyni możecie ugotować w odrobinie wody, ugotować na parze lub upiec w piekarniku. Ja ugotowałam dynię na parze (3). Potrzebne jest około 15-20 minut. Zerknijcie również niżej- do działu Porady Tapenda, w którym znajdzenie porady na temat pieczenia i gotowania dyni. .
W czasie, kiedy dynia się gotujcie/ piecze- przygotujcie ze wskazanych składników ciasto półkruche. Zerknijcie na wszystkie instrukcje na temat jak sprawnie zrobić ciasto półkruche. Gotowe ciasto rozwałkujcie i ułóżcie w formie na tartę wysmarowanej masłem i oprószoną mąką (4). Surowe ciasto włóżcie do lodówki. Nadzienie: ugotowaną lub upieczoną dynię rozgniećcie przy pomocy widelca i puree z dyni przełóżcie do garnka (5). Teraz do dyni dodajcie cukier (6)
oraz wszystkie wymienione przyprawy, czyli imbir, cynamon, gałkę muszkatołową oraz sól (7) (8). Na końcu dodajcie śmietanę i całość wymieszajcie przy pomocy rózgi (9).
Na końcu wybijcie jajka i znów całość wymieszajcie rózgą. Nadzienie jest teraz bardzo rzadkie. Zatem garnek umieśćcie na palniku i całość zredukujcie do gęstej konsystencji . Od momentu zagotowania wystarczy około 5 minut, aby zredukować konsystencję. Pieczenie: nastawcie piekarnik na 150 stopni. Włóżcie do piekarnika formę wyłożoną ciastem półkruchym. Ciasto musi się piec przez 10-15 minut lub do momentu kiedy się zarumieni. Teraz wyjmijcie ciasto z piekarnika i dodajcie przygotowanie nadzienie (10) (11). Piekarnik nastawcie na 180 stopni. Włożcie tartę do piekarnika. Tarta musi się piec przez 40 minut (12). Gotową tartę pozostawcie do wystudzenia.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję