Pyry z gzikiem czyli ziemniaki z twarogiem to regionalny przepis z Wielkopolski. Przygotowanie przepisu jest bardzo proste. Musicie ugotować ziemniaki w łupinach i przygotować Twaróg. Zwyczajowo do twarogu dodaje się dobrą kwaśną śmietanę oraz cebulę dymkę. Zamiast dymki można dodać zwykłą cebulę. Kwestią gustu lub przyzwyczajenia jest dodanie szczypiorku. Na końcu wystarczy dodać sól, pieprz do smaku i gotowe.
Pyry z gzikiem podaje się na ciepło, w sensie ziemniaki muszą być ciepłe. Na bogato przepis na pyry z gzikiem podaje się również z masłem.
Polecam ten prosty poznański przepis. Zapraszam na szczegóły przepisu oraz na film z mojej kuchni.
Prace proponuję rozpocząć od przygotowania ziemniaków. Umyte ziemniaki ugotujcie w łupinach w osolonej wodzie (1). Uogotowane ziemniaki obierzcie z łupin (2). Przygotowanie twarogu: twaróg rozetrzyjcie widelcem. Dodajcie do niego kwaśną śmietanę, pokrojoną w kostkę dymkę lub cebulę oraz pieprz i sól do smaku. Całość wymieszajcie do połączenia się składników (3). Gotowe.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję