PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2020-02-03

Pyry z gzikiem

Pyry z gzikiem
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: kilkanaśnie minut
Ilość porcji Ilość porcji: wg potrzeb
 
Przeczytaj również: Krem z kalafiora

Pyry z gzikiem czyli ziemniaki z twarogiem to regionalny przepis z Wielkopolski. Przygotowanie przepisu jest bardzo proste. Musicie ugotować ziemniaki w łupinach i przygotować Twaróg. Zwyczajowo do twarogu dodaje się dobrą kwaśną śmietanę oraz cebulę dymkę. Zamiast dymki można dodać zwykłą cebulę. Kwestią gustu lub przyzwyczajenia jest dodanie szczypiorku. Na końcu wystarczy dodać sól, pieprz do smaku i gotowe.
Pyry z gzikiem podaje się na ciepło, w sensie ziemniaki muszą być ciepłe. Na bogato przepis na pyry z gzikiem podaje się również z masłem.
Polecam ten prosty poznański przepis. Zapraszam na szczegóły przepisu oraz na film z mojej kuchni.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Prace proponuję rozpocząć od przygotowania ziemniaków. Umyte ziemniaki ugotujcie w łupinach w osolonej wodzie (1). Uogotowane ziemniaki obierzcie z łupin (2). Przygotowanie twarogu: twaróg rozetrzyjcie widelcem. Dodajcie do niego kwaśną śmietanę, pokrojoną w kostkę dymkę lub cebulę oraz pieprz i sól do smaku. Całość wymieszajcie do połączenia się składników (3). Gotowe. 


Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


Zdjęcia czytelników

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE