![]() |
Dziś proponuję Wam gulasz wołowy z południowego Tyrolu, a dokładnie z okolic Bolzano. Gulasz jest naprawdę przesmaczny. Wolno duszony gulasz z dodatkiem cebuli i przypraw charakteryzuje się pięknym aromatem i kolorem. Już podczas gotowania, zapachy przyprawiają o zawrót głowy.
Skład gulaszu różni się od tego do którego my Polacy przywykliśmy. Jestem otwarta na wszystkie nowości, ale ilość cebuli mnie zaniepokoiła. Nakreśliłam krzyż w powietrzu, założyłam okulary ochronne, ponieważ zawsze płaczę kiedy obieram cebulę i ruszyłam w nieznane. Odnosząc się do korzeni przepisu, to właściwie rzuciłam się w przepaść z wierzchołka wysokich Alp. Lądowanie było bardzo miękkie i już w krótkim czasie, w całym mieszkaniu, rozchodził się bardzo miły zapach gulaszu. Ośmielona tym rezultatem dodałam do gara skórkę z cytryny. Oryginalny przepis na gulasz z Bolzano przewiduje dodatek aromatycznej skórki cytrynowej, która nadaje daniu włoskiego sznytu. Pamiętać musimy, że traktujemy o południowym Tyrolu, czyli rejonie położonym po włoskiej stronie Alp, zatem akcent włoski w tym przepisie nie powinien dziwić. Proponuję nie pomijać skórki cytrynowej, to taka kropka nad " i".
Gulasz podałam z kluskami śląskimi oraz z kapustą po wielkopolsku, czyli po bambersku. Można by rzec, że to europejski fusion- bardzo piękny. Polecam i zapraszam na szczegóły przepisu na pyszny gulasz wołowy.
![]() |
![]() |
![]() |
Wołowinę pokrójcie na kawałki i szybko ją usmażcie z każdej strony na ostrym ogniu (1). Wołowinę usuńcie z patelni. Na tym co pozostało na patelni po smażeniu wołowiny uduście do miękkości cebulę (2). W razie konieczności dodajcie olej. Miękką cebulę dodajcie do garnka (3).
![]() |
![]() |
![]() |
Dodajcie również usmażoną wołowinę (4). Dodajcie sól i pieprz (5) (6)
![]() |
![]() |
![]() |
oraz słodką paprykę (7). Całość wymieszajcie i dodajcie wino oraz ocet (8) (9). Zaczekajcie, aż alkohol wyparuje.
![]() |
![]() |
![]() |
Dodajcie gorącą wodę w takiej ilości, aby przykrywała ona wsad (10). Całość przykryjcie pokrywką i wolno duście do miękkości mięsa ( 11). W razie konieczności dodajcie wodę. Etap duszenia zajmie Wam to około 2-3 godzin. W połowie tego czasu dodajcie czosnek pokrojony w kostkę, liście laurowe (12)
![]() |
![]() |
![]() |
oraz kminek, majeranek oraz skórkę z cytryny (13) (14) (15). Kiedy wołowina będzie mięciutka, kończy się czas gotowania. W razie potrzeby doprawcie gulasz przyprawami wyróżnionymi w spisie składników i pozostawcie gulasz na kilka godzin do przegryzienia się smaków. Gotowe.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję