Proponuję piękny przepis na włoskie ravioli z nadzieniem wykonanym ze szpinaku z dodatkiem sera ricotta i nutką gałki muszkatołowej. Co roku wykonuję ravioli specjalnie na Boże Narodzenie. Moja rodzina uzależniła się od ravioli skąpanych w maśle zaaromatyzownym listkami szałwii i oprószonych startym parmezanem. Od kiedy zaopatrzyłam się w maszynkę do makaronu praca idzie mi zdecydowanie sprawniej. Do kompletu mam również w rękaw cukierniczy, który napełniam farszem i produkcja ravioli z nadzieniem wykonanym ze szpinaku i sera ricotta idzie na całego. Zobaczcie TUTAJ. Ciasto na ravioli wykonuję różnie. Czasem jest to ciasto składające się tylko z jaj i mąki w proporcji 1 jajko na 100 g mąki lub dodaję do ciasta letnią wodę, czyli podobnie jak wykonuję ciasto pierogi. Kiedy mam gotową już partię surowych ravioli, oprószam mąką tacę zamrażalnika i układam ravioli jeden obok drugiego. Kiedy pierwsza partia ravioli lekko się zamrozi, kładę na nich papier do pieczenia i układam następną partię ravioli. Zamrożone ravioli następnie przekładam do foliowego woreczka i przechowuję w zamrażalniku. Bardzo polecam delikatne pierożki ravioli.
Przygotowanie nadzienia. Cebulę oraz czosnek pokrójcie na drobną kostkę (1) (2). Na patelnię dodajcie oliwę (3).
Dodajcie pokrojony czosnek i cebulę i przesmażcie je bardzo wolno (4). Następnie dodajcie rozdrobniony szpinak i wolno go podgrzewajcie do momentu odparowania wody (5). Pozostawcie szpinak do wystudzenia. Teraz dodajcie do szpinaku ser ricotta i wymieszajcie składniki (6).
Do smaku dodajcie sól, gałkę muszkatałową (7) oraz mielony pieprz (8). Wybijcie jajko i rozkłóćcie je przy pomocy widelca (9).
Jajko dodajcie do farszu i ponowienie wymieszajcie wszystkie składniki (10). Przygotowanie ciasta. Do przesianej maki dodajcie sól, jajka oraz ciepłą wodę w ilości według potrzeb (11). Wyróbcie ciasto (12). Więcej informacji na temat ciasta na pierogi oraz ich rodzajów znajdziecie TUTAJ.
Ciasto podzielcie na części i każdą część cienko rozwałkujcie (13). Na cieście ułóżcie farsz w odstępach (14) i przykryjcie go ciastem (15).
Wyznaczcie odległości pomiędzy ravioli (16). Przy pomocy radełka wyrównajcie ciasto wzdłuż każdego paska ravioli (17), a następnie odkrawajcie po kolei pierogi (18). Radełko oprócz tego, że wycina ciasto również je skleja. Jeśli ciasto zostało zbyt mocno podsypane maką, wówczas koniecznym będzie użyć wodę w miejscach sklejenia ravioli.
Ravioli ugotujcie w osolonej wodzie (19). Na patelni rozpuście masło i dodajcie listki świeżej lub mrożonej szałwii (20). Ugotowane ravioli dodajcie do masła (21). Wszystkie pierogi dokładnie obtoczcie masłem i podawajcie oprószone startym parmezanem.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję
Proponuję gotowe ravioli oprócz parmezanu oprószyć również rozdrobnionymi orzeszkami Pinii.