PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-04-07

Risotto po mediolańsku

Risotto po mediolańsku
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 40 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 2
 
Przeczytaj również: Pieczone żeberka- kuchnia włoska

Przepis na risotto alla milanese czyli risotto po mediolańsku, jest wielkim klasykiem kuchni włoskiej. Żółte od szafranu ziarenka ryżu risotto milanese to tradycyjny przepis z rejonu Lombardii. Legenda głosi, że pierwszy raz risotto po mediolańsku przyrządzono 8 września 1574 z okazji ślubu córki mistrza witraży Valerio Flandrii. Rzekomo przyjaciele Pana Młodego, dla żartu, przygotowali kolorowy ryż dlatego że ryż był ulubionym składnikiem wszystkich dań Pana Młodego. W książce kucharskiej pt. „Nowoczesny Kucharz” wydanej w 1809 nieznany z nazwiska autor podaje pierwszy raz przepis na „żółty ryż z patelni”, przygotowywany na bazie masła z cebulą, z dodatkiem szpiku wołowego oraz gorącego wywaru z szafranem. Z kolei w 1929 mediolański kucharz Felice Luraschi roku opublikował przepis w którym zaleca dodać do risotta po mediolańsku szczyptę gałki muszkatołowej oraz tarty parmezan. Szczerze polecam tę skromną klasykę włoskiej kuchni.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Aby przygotować risotto po mediolańsku musicie cebulę oczyścić z łupin i pokroić w kostkę. Na patelnie dodajcie większą część masła oraz cebulę. Cebulę smażcie na maśle bardzo powoli, do momentu kiedy zrobi się miękka i szklista (1). Następnie dodajcie ryż, a po dwóch minutach wino i zaczekajcie aż wino odparuje (2), wtedy rozpocznijcie stopniowo dodawać gorący wywar (3). Wywar dodawajcie za każdym razem, kiedy się on wygotuje. Risotto musicie bardzo często mieszać.

W międzyczasie w odrobinie wody lub wywaru rozpuście szafran i dodajcie go również do risotto (4). Kiedy ryż będzie już miękki, zdejmijcie patelnię z palnika, dodajcie resztę masła (5) oraz starty parmezan (6). Całość wymieszajcie do połączenia się składników, przykryjcie risotto pokrywką na 2 minuty. Po tym czasie możecie już podawać gotowe risotto, które powinno posiadać kremową konsystencję.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh


 


 

 
 


Zdjęcia czytelników

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE