Przepis na risotto alla milanese czyli risotto po mediolańsku, jest wielkim klasykiem kuchni włoskiej. Żółte od szafranu ziarenka ryżu risotto milanese to tradycyjny przepis z rejonu Lombardii. Legenda głosi, że pierwszy raz risotto po mediolańsku przyrządzono 8 września 1574 z okazji ślubu córki mistrza witraży Valerio Flandrii. Rzekomo przyjaciele Pana Młodego, dla żartu, przygotowali kolorowy ryż dlatego że ryż był ulubionym składnikiem wszystkich dań Pana Młodego. W książce kucharskiej pt. „Nowoczesny Kucharz” wydanej w 1809 nieznany z nazwiska autor podaje pierwszy raz przepis na „żółty ryż z patelni”, przygotowywany na bazie masła z cebulą, z dodatkiem szpiku wołowego oraz gorącego wywaru z szafranem. Z kolei w 1929 mediolański kucharz Felice Luraschi roku opublikował przepis w którym zaleca dodać do risotta po mediolańsku szczyptę gałki muszkatołowej oraz tarty parmezan. Szczerze polecam tę skromną klasykę włoskiej kuchni.
Aby przygotować risotto po mediolańsku musicie cebulę oczyścić z łupin i pokroić w kostkę. Na patelnie dodajcie większą część masła oraz cebulę. Cebulę smażcie na maśle bardzo powoli, do momentu kiedy zrobi się miękka i szklista (1). Następnie dodajcie ryż, a po dwóch minutach wino i zaczekajcie aż wino odparuje (2), wtedy rozpocznijcie stopniowo dodawać gorący wywar (3). Wywar dodawajcie za każdym razem, kiedy się on wygotuje. Risotto musicie bardzo często mieszać.
W międzyczasie w odrobinie wody lub wywaru rozpuście szafran i dodajcie go również do risotto (4). Kiedy ryż będzie już miękki, zdejmijcie patelnię z palnika, dodajcie resztę masła (5) oraz starty parmezan (6). Całość wymieszajcie do połączenia się składników, przykryjcie risotto pokrywką na 2 minuty. Po tym czasie możecie już podawać gotowe risotto, które powinno posiadać kremową konsystencję.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję