PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-04-07

Risotto w sosie pomidorowym z ziemniakami

Risotto w sosie pomidorowym z ziemniakami
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 2
 
Przeczytaj również: Zupa cebulowa z serem i grzankami

Przepisy na risotto świetnie wpisują się w każdą porę roku. Latem najbardziej smakuje mi risotto z owocami morza do którego pasuje schłodzone na kość białe wino. Kiedy robi się chłodno wykonuje przepisy na risotto jak najbardziej rozgrzewające, czyli kombinuję z serami, ziołami, różnymi warzywami. Tym razem padło na ziemniaki. Risotto według tego przepisu jest wyjątkowo kremowe, bo oprócz startego sera typu parmezan, połączyły się 2 rodzaje skrobi ryżowej i ziemniaczanej. Smak został urozmaicony pomidorami, a całość została lekko uperfumowana świeżą szałwią oraz szczyptą suszonego oregano. Gorące pomidorowe risotto najlepiej rozgrzewa, jeśli zostanie podane z kieliszkiem czerwonego wina. To rozpoczęcie miłego wieczoru. Przygotowując dania, składające się tylko z kilku składników, bardzo ważną rzeczą jest ich jakość. Polecam użyć wywaru domowego choć nię będzie problemu, jeśli zostanie użyty wywar wykonany z kostki. Serdecznie polecam.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Ziemniaki obierzcie z łupin i pokrójcie je na małą kostkę (1). Szalotkę również pokrójcie w kostkę (2). Na patelnię dodajcie oliwę (3).

Teraz dodajcie pokrojoną szalotkę i ją przesmażcie (4). Dodajcie ciepły wywar (5) oraz surowe ziemniaki (6).

Wywaru powinno być tyle, aby przykrył on ziemniaki i aby mogły one się ugotować (7). Dla aromatu dodajcie trochę wina (8) oraz oregano (9).

Teraz dodajcie pomidory (10) oraz kilka listków szałwii (11), całość gotujcie pod przykryciem, do momentu kiedy ziemniaki będą miękkie. Do ugotowanych ziemniaków dodajcie ryż (12).

 

Gotujcie ryż dodając stopniowo wywar w ilości wg potrzeb (13). Kiedy ryż będzie ugotowany dodajcie starty parmezan (14). Risotto powinno mieć kremową konsystencję (15).

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE