![]() |
Przepisy na risotto świetnie wpisują się w każdą porę roku. Latem najbardziej smakuje mi risotto z owocami morza do którego pasuje schłodzone na kość białe wino. Kiedy robi się chłodno wykonuje przepisy na risotto jak najbardziej rozgrzewające, czyli kombinuję z serami, ziołami, różnymi warzywami. Tym razem padło na ziemniaki. Risotto według tego przepisu jest wyjątkowo kremowe, bo oprócz startego sera typu parmezan, połączyły się 2 rodzaje skrobi ryżowej i ziemniaczanej. Smak został urozmaicony pomidorami, a całość została lekko uperfumowana świeżą szałwią oraz szczyptą suszonego oregano. Gorące pomidorowe risotto najlepiej rozgrzewa, jeśli zostanie podane z kieliszkiem czerwonego wina. To rozpoczęcie miłego wieczoru. Przygotowując dania, składające się tylko z kilku składników, bardzo ważną rzeczą jest ich jakość. Polecam użyć wywaru domowego choć nię będzie problemu, jeśli zostanie użyty wywar wykonany z kostki. Serdecznie polecam.
![]() |
![]() |
![]() |
Ziemniaki obierzcie z łupin i pokrójcie je na małą kostkę (1). Szalotkę również pokrójcie w kostkę (2). Na patelnię dodajcie oliwę (3).
![]() |
![]() |
![]() |
Teraz dodajcie pokrojoną szalotkę i ją przesmażcie (4). Dodajcie ciepły wywar (5) oraz surowe ziemniaki (6).
![]() |
![]() |
![]() |
Wywaru powinno być tyle, aby przykrył on ziemniaki i aby mogły one się ugotować (7). Dla aromatu dodajcie trochę wina (8) oraz oregano (9).
![]() |
![]() |
![]() |
Teraz dodajcie pomidory (10) oraz kilka listków szałwii (11), całość gotujcie pod przykryciem, do momentu kiedy ziemniaki będą miękkie. Do ugotowanych ziemniaków dodajcie ryż (12).
![]() |
![]() |
![]() |
Gotujcie ryż dodając stopniowo wywar w ilości wg potrzeb (13). Kiedy ryż będzie ugotowany dodajcie starty parmezan (14). Risotto powinno mieć kremową konsystencję (15).
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję