Z cyklu łatwe dania kuchni włoskiej zapraszam Was na przepis na risotto z kiełbasą i fasolą. Do przygotowania przepisu użyłam białej surowej kiełbasy oraz konserwowaną białą fasolą. Czas przygotowania risotto to zaledwie 30 minut. Rezultat wart jest poświęcenia tego czasu, ponieważ risotto według tego przepisu wychodzi naprawdę smakowicie. Wielbicielom wyrazistych smaków polecam do ryżu dodać płatki papryki.
Do przygotowania risotto polecam użyć wywar cielęcy lub wołowy. Moim zdaniem mieszanie wołowiny i wieprzowiny ( biała kiełbasa) zawsze gwarantuje bardzo dobry smak.
Zapraszam również do mojej kuchni. Na FILMIE pokazuję jak gotuję risotto z białą kiełbasą i fasolą. Przepis bardzo polecam i zapraszam na jego szczegóły.
Pracę proponuję rozpocząć od przygotowania aromatycznego wywaru. Na patelnię dodajcie połowę ilości oliwy oraz białą surową kiełbasę, bez osłonki, podzieloną na mniejsze kawałki (1) (2). Na ostrym ogniu szybko obsmażcie kiełbasę z każdej strony (3).
Teraz dodajcie chlust wina (4) i poczekajcie aż wino wyparuje, a następnie usuńcie białą kiełbasę z patelni (5). Dodajcie pozostałą część oliwy (6)
x |
oraz pokrojoną w kostkę cebulę (7). Duście cebulę do momentu kiedy stanie się szklista. Dodajcie ryż. Połączcie cebulę z ryżem i dodajcie resztę wina (8). Zaczekajcie, aż wino prawie w całości wygotuje się. Wtedy rozpocznijcie dodawać do risotto porcje gorącego wywaru (9). Dodawajcie wywar za każdym razem, kiedy ten zostanie wchłonięty przez ryż.
x |
Kiedy ryż stanie się już miękki dodajcie odsączoną fasolę (10) oraz przygotowaną wcześniej białą kiełbasę (11). Na końcu, do smaku, dodajcie pieprz oraz natkę pietruszki (12).