PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2016-06-03

Risotto z botwinką

Risotto z botwinką
Trudność wykonania Poziom trudności: średni
Czas wykonania Czas przygotowania: 40 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 2
 
Przeczytaj również: Kapuśniak

Sezon na botwinkę trwa. Proponuję Wam przepis na risotto z botwinką. Egzotycznie ? Włosi powiedzieliby, że egzotyką jest nasz Chłodnik Litewski. Co kraj to obyczaj, ale zawsze jest smacznie, wystarczy być otwartym na nowe przepisy.
W kontekście nowych przepisów powiem Wam, że do risotto dodałam sporo imbiru, tak aby był on dobrze wyczuwalny. Botwinka jako taka jest neutralna w smaku, a więc odrobina perfum nigdy nie zaszkodzi. Połączenie botwinki i imbiru uważam naprawdę za bardzo udane. Risotto podałam z furą tartego Parmezanu. Wyszło absolutnie pysznie- kciuki poszły w górę.
Przepis wykonałam według tradycyjnej procedury gotowania risotto. Użyłam wywaru warzywnego, polecam również wywar drobiowy lub drobiowo warzywny. Przepis na rozgrzewające i aromatyczne bardzo polecam. Dobrze doprawione fioletowe risotto będzie Wam smakować. Zapraszam na szczegóły przepisu.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Przygotowanie przepisu proponuję rozpocząć od przygotowania aromatycznego wywaru. Szalotkę pokrójcie w kostkę i dodajcie ją na patelnię wraz z oliwą (1). Duście szalotkę do momentu kiedy stanie się szklista. Dodajcie ryż (2). Po około 2 minutach dodajcie wino (3)

Kiedy wino w większości wygotuje się rozpocznijcie dodawać gorący wywar (4). Dodawajcie kolejne porcje wywaru za każdym razem kiedy ten się wygotuje. Pilnujcie aby risotto miało zawsze konsystencję bardzo gęstej zupy- to jest clou przepisu. Teraz dodajcie do ryżu pokrojoną botwinkę; zarówno liście oraz łodygi (5). Kontynuujcie dodawanie wywaru (6).

Obrany z łupin imbir zetrzyjcie i dodajcie do gotującego się risotto (7). Jeśli okaże się, że przyprawa będzie zbyt mało wyczuwalna- możecie dodać imbir w każdej chwili. Młode buraczki obierzcie z łupin, pokrójcie na mniejsze kawałki, dodajcie klika łyżek wywaru, zmiksujcie całość przy pomocy blendera i dodajcie do ryżu (8) (9). Kontynuujce gotowanie, podlewanie i redukowanie. Do smaku dodajcie sól oraz pieprz. Gotowe risotto z botwinką podawajcie ze startym Parmezanem.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE