PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2016-06-03

Risotto z botwinką

Risotto z botwinką
Trudność wykonania Poziom trudności: średni
Czas wykonania Czas przygotowania: 40 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 2
 
Przeczytaj również: Zupa z porów z ziemniakami

Sezon na botwinkę trwa. Proponuję Wam przepis na risotto z botwinką. Egzotycznie ? Włosi powiedzieliby, że egzotyką jest nasz Chłodnik Litewski. Co kraj to obyczaj, ale zawsze jest smacznie, wystarczy być otwartym na nowe przepisy.
W kontekście nowych przepisów powiem Wam, że do risotto dodałam sporo imbiru, tak aby był on dobrze wyczuwalny. Botwinka jako taka jest neutralna w smaku, a więc odrobina perfum nigdy nie zaszkodzi. Połączenie botwinki i imbiru uważam naprawdę za bardzo udane. Risotto podałam z furą tartego Parmezanu. Wyszło absolutnie pysznie- kciuki poszły w górę.
Przepis wykonałam według tradycyjnej procedury gotowania risotto. Użyłam wywaru warzywnego, polecam również wywar drobiowy lub drobiowo warzywny. Przepis na rozgrzewające i aromatyczne bardzo polecam. Dobrze doprawione fioletowe risotto będzie Wam smakować. Zapraszam na szczegóły przepisu.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Przygotowanie przepisu proponuję rozpocząć od przygotowania aromatycznego wywaru. Szalotkę pokrójcie w kostkę i dodajcie ją na patelnię wraz z oliwą (1). Duście szalotkę do momentu kiedy stanie się szklista. Dodajcie ryż (2). Po około 2 minutach dodajcie wino (3)

Kiedy wino w większości wygotuje się rozpocznijcie dodawać gorący wywar (4). Dodawajcie kolejne porcje wywaru za każdym razem kiedy ten się wygotuje. Pilnujcie aby risotto miało zawsze konsystencję bardzo gęstej zupy- to jest clou przepisu. Teraz dodajcie do ryżu pokrojoną botwinkę; zarówno liście oraz łodygi (5). Kontynuujcie dodawanie wywaru (6).

Obrany z łupin imbir zetrzyjcie i dodajcie do gotującego się risotto (7). Jeśli okaże się, że przyprawa będzie zbyt mało wyczuwalna- możecie dodać imbir w każdej chwili. Młode buraczki obierzcie z łupin, pokrójcie na mniejsze kawałki, dodajcie klika łyżek wywaru, zmiksujcie całość przy pomocy blendera i dodajcie do ryżu (8) (9). Kontynuujce gotowanie, podlewanie i redukowanie. Do smaku dodajcie sól oraz pieprz. Gotowe risotto z botwinką podawajcie ze startym Parmezanem.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE