Risotto z groszkiem to moja propozycja lekkiego dania na obiad lub na kolacje. Wcześniej proponowałam Wam już przepisy na risotto z groszkiem w sosie pomidorowym oraz risotto z groszkiem i pieczarkami.
Przygotowanie risotto zajmie Wam również niewiele czasu, gdyż można je przygotować z półproduktów. Tym razem proponuję zabarwić lekko risotto na zielono. Aby to wykonać, wystarczy cześć groszku zmiksować na puree przy pomocy blendera i dodać puree do ryżu w czasie gotowania. Do przygotowania risotto z groszkiem możecie użyć zarówno wywaru warzywnego lub na przykład wywaru warzywno drobiowego. W każdym przypadku danie Wam wyjdzie. Gotowe risotto podawajcie z fura startego Parmezanu. Delikatne danie powinno Wam smakować. Polecam i zapraszam na szczegóły przepisu.
Prace proponuję rozpocząć od przygotowania aromatycznego wywaru. Następnie cebulę pokrójcie w kostkę i zeszklijcie ją na oliwie (1) (2). Teraz dodajcie ryż (3).
Po kilku minutach dodajcie białe wino i zaczekajcie do momentu kiedy się wygotuje (4). Rozpocznijcie dodawać do risotto porcje wywaru (5). Dodawajcie wywar za każdym razem kiedy wywar zostanie wchłonięty przez ryż. Pamiętajcie o mieszaniu risotto. Kiedy ryż będzie już prawie gotowy, dodajcie do niego 2/3 ilości groszku (6)
oraz puree wykonane z 1/3 ilości groszku i części wody w której groszek był konserwowany (7). Do smaku dodajcie pieprz oraz sól (8) (9). Risotto z groszkiem jest gotowe.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję