![]() |
Jestem absolutnym fanem sosu pomidorowego z groszkiem. Zachwyca mnie smak bardzo wyczuwalnych dojrzałych pomidorów i miękkich kuleczek zielonego groszku. Sos w tej wersji serwuję nie tylko z ryżem- podaję go również z makaronem. Patelnię czyszczę chlebem, bo nie mogę się opanować.
Sos jest łatwy do przygotowania i jest tani. Do przygotowania risotto należy użyć wywaru. Można zastosować wywar warzywny, znakomity będzie również wywar drobiowy. Przygotowanie dnia zajmie Wam około 30 minut. Porcję ryżu oprószcie sporą ilością startego parmezanu. Nie zaszkodzi podać również kieliszek wina. Sądzę, że będziecie również ukontentowani tą prostą i codzienną propozycją przepisu na obiad lub na kolację. Serdecznie polecam i zapraszam na szczegóły przepisu.
![]() |
![]() |
![]() |
Pracę proponuję rozpocząć od przygotowania aromatycznego wywaru. Na patelnię dodajcie oliwę oraz cebulę pokrojoną w kostkę (1). Kiedy cebula stanie się szklista dodajcie ryż (2). Prażcie ryż w tłuszczu przez 2 minuty, a następnie dodajcie białe wino i poczekajcie do momentu do momentu kiedy częściowo się wygotuje (3).
![]() |
![]() |
![]() |
Teraz dodajcie pomidory (4). Kiedy zawartość patelni się zagotuje rozpocznijcie podlewanie ryżu gorącym wywarem (5). Operacje powtarzajcie za każdym razem, kiedy ryż wchłonie wywar. Ugotowanie ryżu zajmie wam to około 30 minut. Pamiętajcie o mieszaniu. Risotto powininno mieć konsystencję gęstej zupy i lśnić lekko od oliwy. W międzyczasie do smaku dodajcie płatki papryki, które uczynią danie wyrazistym (6),
![]() |
![]() |
![]() |
oraz sól i pieprz do smaku (7) (8). Kiedy ryż stanie się miękki dodajcie do niego groszek, bez wody w której został zakonserwowany (9). Gotowe.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję