![]() |
Mam ogromną przyjemność zaprezentować przepis na klasyczne risotto z kurkami. Cudowne składniki są zawsze gwarancją dobrego dania. W tym przypadku reguła się potwierdza, a zatem mamy risotto z lekką maślaną nutą, perfekcyjnie ugotowany ryż, przepyszny sos pełen smakowitych kurek.
Przygotowanie risotto wymaga około 30 minut. Przepis należy do dań jednogarnkowych, a jego przygotowanie jest bardzo proste. Nawet jeśli nie jesteście specjalistami w przygotowaniu oryginalnych dań kuchni włoskiej, z moimi instrukcjami, wszystko się Wam uda i to już za pierwszym razem. Prawdziwe risotto powinno mieć konsystencję bardzo gęstej zupy. Kto jak kto, ale każdy z nas jest specjalistą od gotowania zup- zatem do dzieła.
Przepis bardzo polecam. Dobrze doprawione risotto z kurkami, z furą startego Parmezanu, wprawi Was w zachwyt i już nie rozstaniecie się z tym przepisem. Zapraszam na szczegóły przepisu.
![]() |
![]() |
![]() |
Przepis proponuję rozpocząć od przygotowania aromatycznego wywaru warzywnego. Na patelnię dodajcie obraną z łupin i pokrojoną w kostkę szalotkę, masło oraz oliwę (1). Ilość masła do oliwy powinien wynosić +/- pół na pół. Duście szalotkę przez klika chwil, aż stanie się miękka. Następnie dodajcie ryż, a po kilku chwilach wino (2) (3).
![]() |
![]() |
![]() |
Kiedy wino częściowo się wygotuje dodajcie umyte i oczyszczone kurki (4). Bezpośrednio po dodaniu kurek dodajcie pierwszą porcję wywaru (5). Dodawajcie wywar za każdym razem kiedy ten się częściowo wygotujcie. Zawsze pilnujcie, aby zawartość patelni miała konsystencje gęstej zupy. Do smaku dodajcie sól oraz pieprz (6). Na samym końcu dodajcie natkę pietruszki. Gotowe risotto obficie oprószcie startym parmezanem. Pyszne Risotto z kurkami jest gotowe.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję