TUTAJ znajdziecie przepis na risotto z owocami morza zrobione ze świeżych składników. Dziś napiszę jak zrobić risotto z owocami morza wykorzystując do jego przygotowania mrożone owoce morza. Dużej różnicy procedurze nie ma, ale zacznijmy wszystko od początku. Przede wszystkim jest potrzebny wywar, który będzie potrzebny do ugotowania ryżu. Nie będę Was namawiać na przygotowanie domowego wywaru rybnego. Skorzystajcie z gotowych wywarów rybnych względnie warzywnych. Następnie wykonajcie segregacje gatunków. Oddzielcie mięczaki od skorupiaków i małży. Zazwyczaj w opakowaniu mięczaki reprezentowane są przez kalmary i ośmiorniczki, skorupiaki przez krewetki, z kolei małże w 99% przypadków będą to mule. Owoce morza, zarówno świeże jak i mrożone mają różny czas gotowania. Zatem jeśli dodacie do dania wszystkie owoce w tym samym czasie mogę Wam zagwarantować, że po teście wyrzucicie wszytko do kosza. Dla aromatu proponuję Wam dodać pomidory, kapinkę białego wina oraz natkę pietruszki. Będziecie się głaskać po brzuszkach. Zapraszam na szczegóły przepisu.
Przygotujcie wywar. Następnie posegregujcie rozmrożone owoce morza (1). Pomidory pokrójcie na ćwiartki (2). Cebulę pokrójcie w kosteczkę. Na patelnię dodajcie oliwę (3).
Następnie do oliwy dodajcie cebulę (4). Cebulę smażcie do momentu kiedy stanie się szklista, wtedy dodajcie pomidory (5). Zastosowałam mały trik: nie zmieszałam pomidorów z cebulą (6).
Po minucie wyjęłam z patelni połowę ilości pomidorów (7). Resztę pomidorów pozostawiłam na patelni aby utworzyły bazę dla sosu. Teraz dodajcie mięczaki (8) oraz porcję wywaru (9).
Po około 5 minutach gotowania dodajcie ryż (10). Całość wymieszajcie i dodajcie wino (11). Kiedy wino odparuje dodajcie kolejne porcje wywaru (12). Dodawajcie wywar za każdym razem kiedy ten zostanie wchłonięty przez ryż. Najlepiej aby wasze risotto zachowało konsystencję bardzo gęstej zupy.
W międzyczasie dodajcie sól oraz pieprz do smaku (13) (14). Około 5 minut przed końcem gotowania dodajcie małże (15).
Z kolei krewetki dodajcie 3 minuty później (16). Na samym końcu dodajcie resztę pomidorów (17) oraz natkę pietruszki (18). Słodki i świeży smak pomidorów będzie się przebijał w całym risotto, co wzbudzi Was zachwyt. Gotowe.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję