![]() |
Proponuję przepis na risotto ze składników, które macie zawsze lub przynajmniej bardzo często w kuchni. Risotto przygotowałam na bazie bulionu grzybowego, dzięki któremu risotto zyskało prawdziwie grzybowy aromat. Przepis jest bardzo prosty i wystarczy około 30 minut, aby cieszyć się smacznym i ciepłym posiłkiem. Risotto według tego przepisu należy do kategorii dań wegetariańskich. Ten kto ma jednak ochotę, zachęcam aby swoją porcję risotto oprószył świeżo startym parmezanem. Serdecznie polecam i zachęcam do wypróbowania przepisu. Do grzybowego risotto proponuję również kieliszek czerwonego, rozgrzewającego wytrawnego wina. Pycha !
![]() |
![]() |
![]() |
Przygotowanie przepisu rozpocznijcie od przygotowania aromatycznego wywaru grzybowego. Następnie pieczarki pokrójcie na plasterki (1). Jeśli pieczarki posiadają ładną skórkę nie musicie jej obierać. Szalotkę obierzcie z łupin i pokrójcie w kosteczkę (2). Na patelni rozgrzejcie oliwę (3).
![]() |
![]() |
![]() |
Następnie dodajcie szalotkę (4), krótko ją przesmażcie i dodajcie pieczarki (5). Smażcie pieczarki do momentu kiedy woda wyparuje a grzyby staną się złote (6).
![]() |
![]() |
![]() |
Teraz dodajcie ryż (7). Całość wymieszajcie (8), dodajcie białe wino (9) i poczekajcie do momentu kiedy wino wyparuje.
![]() |
![]() |
![]() |
Po wyprawowaniu wina możecie rozpocząć dodawanie ciepłego wywaru grzybowego (10). Dodawajcie wywar za każdym razem kiedy zostanie on wchłonięty przez ryż. Do smaku dodajcie sól (11) oraz czarny mielony pieprz (12).
![]() |
![]() |
![]() |
Risotto będzie Wam smakować, jeśli do końca jego przygotowania uda się Wam utrzymać konsystencję “ gęstej zupy” (13) (14). Około 3 minuty przed końcem gotowania dodajcie groszek- bez wody w którym groszek był konserwowany (15). Groszek konserwowany jest ugotowany, zatem ostatnie 3 minuty potrzebne są tylko po to, aby groszek stał się ciepły.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję