PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-06-13

Risotto z sałatą Mix

Risotto z sałatą Mix
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 2
 
Przeczytaj również: Jak zrobić lukier królewki

Opakowanie sałaty w lodówce- nie mam ochoty na sałatkę. Kurczę, sałata się zmarnuje- tak urodził się kilka lat temu przepis na risotto z sałatą mix. Przepis wyszedł nieoczekiwanie dobry i wszedł na stałe do naszego menu. Dziś paczkę sałaty kupujemy specjalnie aby zrobić to danie. Risotto według tego przepisu nie tworzy kolacji z fajewerkami. Jest bardzo prosto, absolutnie eklektycznie- czyli kremowe risotto, chrupka sałata. Dla rozpusty, risotto w tej wersji przygotowuję na wywarze drobiowym lub wołowym, dla wyrazistości dodaję płatki papryki. Gotowe risotto posypuję na talerzu górą startego parmezanu. Pisałam na wstępie, że będzie prosto- ot codzienny obiad lub kolacja na ciepło- risotto które nam bardzo smakuje. Pamiętamy o kieliszku wina. Serdecznie polecam i zapraszam na przepis.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Pracę proponuję rozpocząć od przygotowania gorącego wywaru. Risotto w tej wersji przygotowuję na bazie złotej cebuli i oliwy aromatyzowanej czosnkiem. Zatem cebulę obierzcie z łupin i pokrójcie w kosteczkę (1). To samo zróbcie z czosnkiem (2). Na patelni rozgrzejcie oliwę (3).

Dodajcie pokrojoną cebulę i czosnek (4). Całość wolno przesmażcie. Teraz dodajcie płatki papryki (5). Teraz kolej na ryż (6).

Wymieszajcie składniki a następnie dodajcie kapinkę białego wina dla wzmocnienia aromatu (7). Kiedy wino wyparuje rozpocznijcie dodawać gorący wywar (8). Dodawajcie wywar po trochu i za każdym razem kiedy zostanie on wchłonięty przez ryż. Dobre risotto powinno mieć konsystencję gęstej zupy. Będzie wspaniale jeśli uda się Wam utrzymać coś takiego (9) do końca przygotowywania dania.

Ugotowanie ryżu zajmie Wam około 20 minut. Teraz dodajcie mieszankę sałat (10) (11) i ostatnią porcję wywaru (12). Całość wymieszajcie- po 2 minutach risotto jest gotowe. Porcję risotto podawajcie ze startym parmezanem.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE