Idea dodania do risotto sałaty była dla mnie przełomowa. W sumie to żadne znaki na ziemi i na niebie nie wskazywały, że to będzie sukces i w tym względzie bardzo się myliłam. Bardzo często wykorzystuję ten patent w codziennym gotowaniu. Sekretem przepisu jest aromatyczny wywar, który gwarantuje pełny sukces. Do przygotowania risotto z sałatą najczęściej wykorzystuję wywar drobiowy. Tym razem sos wzbogaciłam pomidorami. Obecność krewetek w risotto to tzw. wisienka na torcie, które nie są jednak obowiązkowe. Możecie być pewni, że ryż z sałatą same dobrze się wybronią. Risotto z sałatą przygotowuję również w wersji bez pomidorów. Jeśli jesteście ciekawi jak przygotować takie danie - zerknijcie TUTAJ. Przepis serdecznie polecam przygotowywać przez cały rok. Dla mnie to bombastyczne danie, i jeśli się dobrze zasadzić na przepis to wróżę Wam również mega zadowolenie w czasie jego konsumpcji. Zapraszam na szczegóły przepisu. Zapomniałam jeszcze dodać, że czym więcej użyjecie sałaty tym lepiej
Przygotowanie risotto proponuję rozpocząć od przygotowania aromatycznego wywaru oraz oczyszczenia krewetek, w sensie zdjęcia z nich pancerzy (1), i jeśli posiadają, usunięcia jelita. Na patelnię dodajcie oliwę oraz obrany z łupin ząbek czosnku (2) (3).
Kiedy czosnek zaaromatyzuje oliwę usuńcie go z patelni lub pozostawicie do końca przygotowywania przepisu. Teraz dodajcie ryż i przesmażcie go przez kilka chwil (4). Następnie dodajcie wino (5). Kiedy wino wyparuje dodajcie pomidory (6).
Całość wymieszajcie i dodajcie pierwszą porcję wywaru (7). Czynność powtarzajcie za każdym razem, kiedy wywar zostanie wchłonięty przez ryż. Smak sosu proponuję wzmocnić czymś ostrym, na przykład płatkami ostrej papryki (8). Do smaku dodajcie sól (9).
Risotto powinno mieć konsystencję gęstej zupy- starajcie się tę konsystencję utrzymać do końca przygotowywania dania. Kiedy uznacie, że ryż jest prawie gotowy, dodajcie sałatę (10). Wymieszajcie ją z ryżem, dodajcie porcję wywaru i całość gotujcie jeszcze przez 2-4 minuty, tak aby sałata zmiękła, ale nie do końca utraciła swoją chrupkość (11). W międzyczasie dodajcie również krewetki (12). 3 minuty gotowania krewetek w zupełności im wystarczy. Gotowe.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję
Przepis składa się z kilku podstawowych składników i ważne jest aby ich jakość była optymalna. Jeśli zdecydujcie się dodać krewetki, zróbcie to tylko wtedy jeśli będziecie dysponować dobrym towarem. Odradzam próbować przemycanie krewetek, które nawet po ugotowaniu pozostają przeźroczyste i strzelają pomiędzy zębami. Będziecie rozczarowani. Dobrą krewetkę można porównać, to moje porównanie, do kurczaka...... tyle że morskiego