Risotto z serem gorgonzola to już klasyka gatunku. Przepis ma wiele wariantów, gdyż zazwyczaj do risotto, oprócz sera gorgonzola, dodaje się dodatkowy składnik, który jest kontrapunktem dla sera. Popularnym jest połączenie na przykład risotto z serem gorgonzola z orzechami i gruszką. Ja proponuję z kolei połączenie z groszkiem i dymką, alternatywnie, warto również sięgnąć po pory, szczególnie młode sztuki, takie jeszcze bardzo cieniutkie i delikatne.
Risotto według tego przepisu wychodzi kremowe, lekko pikantne i świeże w smaku. Bardzo polecam i zapraszam na szczegóły przepisu
Pracę rozpocznijcie od przygotowania aromatycznego wywaru. Na patelnię dodajcie olej oraz cebule dymkę (1). Całość duście przez kilka chwil, a następnie dodajcie ryż (2), a minutę później białe wino (3).
Kiedy wino wyparuje, rozpocznijcie dodawać gorący wywar (4). Uzupełniajcie wywar za każdym razem kiedy ten się wygotuje czy zostanie wchłonięty przez ryż. Dla wyrazistości smaku risotto dodajcie odrobinę płatków papryki (5). Dla aromatu dodajcie czarny mielony pieprz (6).
Kiedy ryż będzie już miękki dodajcie do risotto groszek (7), ser gorgonzola (8) oraz szczypiór dymki (9). Całość wymieszajcie i serwujcie.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję