![]() |
Zapraszam na przepis na risotto o smaku morza, które można wykonać z tego co macie w lodówce, bez potrzeby pójścia do sklepu rybnego. Do przygotowania tego pysznego risotto potrzebujecie, oprócz oczywistego ryżu i kilku innych podstawowych składników- puszkę tuńczyka w oleju lub w sosie własnym, słoiczek sercówek w zalewie, fileciki anchois w oleju, kapinkę białego wina, bulion warzywny i natkę pietruszki. Wszystkie wymienione składniki znajdziecie na półkach sklepowych, nawet w popularnych sieciówkach. A zatem do działa- kolacja przecież sama się nie zrobi Serdecznie polecam i zapraszam na szczegóły przepisu krok po kroku.
![]() |
![]() |
![]() |
Wykonanie risotto proponuje rozpocząć od przygotowania składników. Przygotujcie ciepły wywar warzywny. Cebule obierzcie z łupin i pokrójcie ją w kostkę (1). Fileciki anchois pokrójcie na mniejsze kawałki, dzięki czemu będzie je łatwiej rozpuścić na patelni (2). Teraz na patelnię dodajcie oliwę. Ja połączyłam oliwę pikantną ze zwykłą oliwą z oliwek (3).
![]() |
![]() |
![]() |
Następnie na patelnie dodajcie cebulę a po chwili również anchois (4) (5). Aby powstrzymać na chwile proces smażenia i rozpuścić anchois, dodajcie wodę lub wino (6). W razie potrzeby rozetrzyjcie fileciki na dnie patelni używając drewnianiej łyżki.
![]() |
![]() |
![]() |
Kiedy woda odparuje dodajcie ryż (7), a po chwili również wino (8) i zaczekajcie do momentu kiedy wino również się wygotuje- wtedy rozpocznijcie dodawać ciepły bulion (9). Dodawajcie ciepły bulion za każdym razem, kiedy zostanie on wchłonięty przez ryż.
![]() |
![]() |
![]() |
Najlepiej jeśli risotto będzie mieć taką konsystencje (10). Kiedy ryż będzie już miękki, dodajcie do niego odsączone z zalewy sercówki (11). Risotto doprawcie do smaku solą i pieprzem (12).
![]() |
![]() |
![]() |
Tuńczyka odsączcie z oleju i dodajcie go do risotto (14). Na samym końcu dodajcie natkę pietruszki świeżej lub mrożonej. Całość wymieszajcie- gotowe (15).
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję
Fileciki anchois- serdele są obowiązkowym składnikiem risotto o smaku morskim. Anchois w połączeniu z warzywnym wywarem utworzy „oszukany” wywar rybny.