PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-04-07

Risotto ze szparagami

Risotto ze szparagami
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 40 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 2
 
Przeczytaj również: Czerwone curry z tofu

Dziś przepis na risotto, które bazuje na sezonowych szparagach. Przepis jest wyśmienity, inny aniżeli znane mi risotta ze szparagami. Do przygotowania risotto wykorzystuję dwie odmiany ryżu: ryż średnioziarnisty lub krótkoziarnisty. W odróżnieniu od ryżu długoziarnistego, tylko te dwie odmiany gwarantują odpowiednią dla risotto kleistość. W tym przepisie na risotto ze szparagami użyłam ryżu średnioziarnistego typu Arborio. Drugim bardzo ważnym składnikiem risotto jest wywar. Najlepiej aby to był wywar warzywny względnie drobiowy. Kwestią poboczną jest czy zostanie użyty wywar robiony domowym sposobem czy wywar kupny. Główna rolę w tym przepisie odgrywają szparagi więc ja zdecydowałam się na delikatny wywar warzywny. Do wykonania przepisu na risotto ze szparagami użyłam zielonych szparagów, w przepisie sprawdzą się również białe szparagi. Bardzo polecam przepis na kremowe risotto ze szparagami. Bomba.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Rozpocznijcie pracę od przygotowania szparagów. Szparagi obierzcie z łupin, przynajmniej do 3/4 ich długości, odłamcie również zdrewniałą ich końcówkę (1). Szparagi dodajcie do osolonego wrzątkui gotujcie przez 5 minut (2). Po tym czasie wyjmijcie szparagi z wody i pokrójcie je na kawałki (3).

Część czubków szparagów zachowajcie do dekoracji (4). Jeśli czubki są duże, ze względów estetycznych możecie je przeciąć na pół (5). Resztę łodyg szparagów włóżcie do pojemnika blendera, dodajcie wywar i całość zmiksujcie (6).

Cebulę pokrójcie w kosteczkę (7). Na patelnię dodajcie połowę ilości masła oraz oliwę (8). Następnie dodajcie cebulę i przesmażcie ją do momentu kiedy stanie się szklista (9).

Teraz dodajcie ryż (10), a po minucie dla aromatu dodajcie również wino (11) i zaczekajcie aż wino odparuje. Teraz dodajcie przygotowane wcześniej szparagi (12).

Dodajcie również wywar (13) i uzupełniajcie go za każdym razem, kiedy ten się wygotuje.Gotujcie risotto bardzo wolno, często mieszając. Do smaku dodajcie czarny mielony pieprz (14). Kiedy ryż będzie ugotowany dodajcie pozostałe masło (15). Całość wymieszajcie. Risotto podawajcie udekorowane szparagami oraz oprószone startym Parmezanem.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE