PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2020-05-11

Rolada Bezowa

Rolada Bezowa
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 1 h
Ilość porcji Ilość porcji: forma 36x 36 cm
 
Przeczytaj również: Knedle ze śliwkami

Proponuję przepis na roladę bezową z bitą śmietaną i owcami. Beza wg tego przepisu jest bardzo delikatna rozpływająca się w ustach. Do tego ta śmietana i owoce- po prostu niebo w gębie. Taka rolada spotka się na 100 % z uznaniem gości i rodziny.
Przepis jest prosty. Podstawą jest wiedza jak zrobić bezę. Reguła jest następująca. Do ilości białek wyrażonej w gramach należy dodać dwukrotną ilość cukru. Moje 4 białka ważyły w sumie 130 g, zatem dodałam do nich 260 g cukru. Istnieje jeszcze metoda “na oko” Zgodnie z nią przyjmuje się, że białko średniej wielkości jajka waży 30 g, z kolei 1 łyżka cukru to 12 g. Bezę upiekłam w formie z wyposażenia piekarnika. Zużyłam 0,5 litra słodkiej śmietany oraz borówki i maliny. Śmietany nie dosładzałam, za to do dałam do niej stabilizator w ilości zgodniej z zaleceniami producenta. Roladę bezową wg tego przepisu można przez kilka dni przechowywać w lodówce. Zapraszam na przepis. 

•Składniki•

 
składniki na bezę
 
 
składniki na nadzienie
 
 

•Przygotowanie•

Przygotowanie bezy. Najlepiej aby jajka miały temperaturę pokojową. Oddzielcie żółtka od białka. Do białek dodajcie szczyptę soli i rozpocznijcie je ubijać. Kiedy już trochę “urosną” – rozpocznijcie dodawać cukier. Całość musicie ubijać do momentu kiedy masa będzie gęsta i błyszcząca. Na koniec dodajcie kilka kropli aromatu waniliowego, mąkę ziemniaczaną i wszystko wymieszajcie (1). Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłóżcie papierem do pieczenia i rozsmarujcie na na niej przygotowaną masę (2). Pieczenie: 170 bez termoobiegu środkowa półka 25 minut lub 150 stopni z termoobiegem, również przez 25 minut. Upieczoną bezę wyjmijcie z piekarnika (3).

Połóżcie na niej nowy arkusz papieru do pieczenia i obróćcie bezę na drugą stronę. Odklejcie papier na którym się piekła beza (4). Pozostawcie bezę do wystudzenia. Przygotowanie nadzienia: do śmietany dodajcie stabilizator, np. śmietan fix i dobrze ją ubijcie. Ubitą śmietanę rozsmarujcie na bezie, połóżcie owoce (5) (6)

i ją zrolujcie wzdłuż krótszego boku (7). Szczególnie na początku zwijania beza będzie się łamać. Nie przejmujcie się tym i kontynuujcie rolowanie- potem już pójdzie lepiej (8) (9).  


Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


Zdjęcia czytelników

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


• INNE PRZEPISY Z TEJ KATEGORII •

 
newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE