PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2021-11-01

Rolada bezowo biszkoptowa

Rolada bezowo biszkoptowa
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 2 h
Ilość porcji Ilość porcji: forma 36 x 36 cm
 
Przeczytaj również: Zakwas buraczany na barszcz

Rolada bezowo biszkoptowa to rodzaj wypieku bardzo podobny do rolady bezowej, zatem również i ta rolada jest leciutka, rozpływająca się w ustach i podczas zwijania również się łamie przybierając miłą dla oka fakturę. Jeśli roladę bezową robi się tylko z białek to tutaj wykorzystuje się również żółtka. Można to potraktować jako zaletę, bo nie musicie się martwić co zrobić z pozostałymi żółtkami lub jako wadę bo z tych żółtek można by zrobić na przykład krem cukierniczy.
Nadzienie do rolady bezowej wykonałam z serka mascarpone z bitą śmietaną oraz konfitury z malin. Możecie nadzienie zrobić tylko z bitej śmietany i dodać tylko owoce. Wielbicielom kawy polecam zajrzeć do przepisu na bezy czekoladowe z kremem kawowym i wykorzystać go w tym przepisie. Przepis otrzymałam od p. Elzbiety P-ska, mojej czytelniczki z Facebooka. Wypróbowałam, polecam i zapraszam na jego szczegóły. 

•Składniki•

 
składniki na roladę
 
 
składniki na krem
 
 
dodatkowo
 
 

•Przygotowanie•

Rolada bezowo biszkoptowa: jajka powinny mieć temperaturę pokojową. Oddzielcie białka od żółtek. Na wysokich obrotach robota rozpocznijcie ubijać białka, kiedy te już trochę urosną zacznijcie dodawać cukier (1). Kontynuujcie ubijanie do momentu kiedy masa stanie się lśniąca. Dalej ubijajcie i dodawajcie po kolei żółtka (2). Masa straci swoją sztywność i objętość. Teraz ubijajcie do momentu kiedy masa będzie jasna. Na koniec dodajcie mąkę ziemniaczaną (3) i całość wymieszajcie już na niskich obrotach robota. Do smaku możecie dodać kilka kropli aromatu waniliowego.

Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóżcie papierem do pieczenia i wylejcie na nią przygotowaną masę na roladę. Rozprowadźcie ją równo na całej powierzchni (4). Pieczenie: 150 stopni ok. 30- 35 minut lub do suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjmijcie z piekarnika, pozostawcie do wystudzenia, następnie połóżcie na nim drugi arkusz papieru do pieczenia i obróćcie ciasto na druga stronę. Teraz oderwijcie papier na którym piekło się ciasto. Z ostrożności polecam odrywać go odzierając kolejne jego kawałki (5). Struktura ciasta bezowo biszkoptowego (6).

Krem: do miski dodajcie śmietanę i serek mascarpone. Całość ubijcie na jednolitą masę. Nie dodawajcie cukru do kremu gdyż wypiek oraz dżem z konfitury z malin sprawiają, że deser jest dostatecznie słodki. Rozsmarujcie krem na cieście i dodajcie konfiturę (7) (8). Tę ostatnią możecie równomiernie rozsmarować lub umieścić tylko centralnie na kremie. Rozpocznijcie zwijanie rolady od dłuższego boku ciasta. Uprzedzam, że na początku ciasto się wręcz łamie co zmusza was do rolowania odłamków jednak z czasem, czym większa średnica rolady, problem łamania znika (9).


Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


Zdjęcia czytelników

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


• INNE PRZEPISY Z TEJ KATEGORII •

 
newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE