Rolada bezowo biszkoptowa to rodzaj wypieku bardzo podobny do rolady bezowej, zatem również i ta rolada jest leciutka, rozpływająca się w ustach i podczas zwijania również się łamie przybierając miłą dla oka fakturę. Jeśli roladę bezową robi się tylko z białek to tutaj wykorzystuje się również żółtka. Można to potraktować jako zaletę, bo nie musicie się martwić co zrobić z pozostałymi żółtkami lub jako wadę bo z tych żółtek można by zrobić na przykład krem cukierniczy.
Nadzienie do rolady bezowej wykonałam z serka mascarpone z bitą śmietaną oraz konfitury z malin. Możecie nadzienie zrobić tylko z bitej śmietany i dodać tylko owoce. Wielbicielom kawy polecam zajrzeć do przepisu na bezy czekoladowe z kremem kawowym i wykorzystać go w tym przepisie. Przepis otrzymałam od p. Elzbiety P-ska, mojej czytelniczki z Facebooka. Wypróbowałam, polecam i zapraszam na jego szczegóły.
Rolada bezowo biszkoptowa: jajka powinny mieć temperaturę pokojową. Oddzielcie białka od żółtek. Na wysokich obrotach robota rozpocznijcie ubijać białka, kiedy te już trochę urosną zacznijcie dodawać cukier (1). Kontynuujcie ubijanie do momentu kiedy masa stanie się lśniąca. Dalej ubijajcie i dodawajcie po kolei żółtka (2). Masa straci swoją sztywność i objętość. Teraz ubijajcie do momentu kiedy masa będzie jasna. Na koniec dodajcie mąkę ziemniaczaną (3) i całość wymieszajcie już na niskich obrotach robota. Do smaku możecie dodać kilka kropli aromatu waniliowego.
Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóżcie papierem do pieczenia i wylejcie na nią przygotowaną masę na roladę. Rozprowadźcie ją równo na całej powierzchni (4). Pieczenie: 150 stopni ok. 30- 35 minut lub do suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjmijcie z piekarnika, pozostawcie do wystudzenia, następnie połóżcie na nim drugi arkusz papieru do pieczenia i obróćcie ciasto na druga stronę. Teraz oderwijcie papier na którym piekło się ciasto. Z ostrożności polecam odrywać go odzierając kolejne jego kawałki (5). Struktura ciasta bezowo biszkoptowego (6).
Krem: do miski dodajcie śmietanę i serek mascarpone. Całość ubijcie na jednolitą masę. Nie dodawajcie cukru do kremu gdyż wypiek oraz dżem z konfitury z malin sprawiają, że deser jest dostatecznie słodki. Rozsmarujcie krem na cieście i dodajcie konfiturę (7) (8). Tę ostatnią możecie równomiernie rozsmarować lub umieścić tylko centralnie na kremie. Rozpocznijcie zwijanie rolady od dłuższego boku ciasta. Uprzedzam, że na początku ciasto się wręcz łamie co zmusza was do rolowania odłamków jednak z czasem, czym większa średnica rolady, problem łamania znika (9).
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję