![]() |
Oto moja propozycja przepisu na roladę z indyka. Farsz do rolady wykonałam ze szpinaku oraz gotowanej szynki. W przepisie użyłam świeży szpinak, który wcześniej zblanszowałam, czyli liście szpinaku wrzuciłam na wrzątek i gotowałam przez 2 minuty. Bez problemu możecie użyć szpinak mrożony. W każdym przypadku należy odcisnąć nadmiar wody ze szpinaku.
Zaletą piersi drobiowych jest to, że jest to chude mięso i aby było bardzo smacznie roladę z piersi indyka przygotowałam w sosie na bazie wywaru z wołowiny. Możecie użyć dowolny rodzaj wywaru. Smak sosu podbiłam ziołami, a dla uzyskania konsystencji- sos zagęściłam mąką. Propozycje podania: tak przygotowaną roladę z indyka z sosem podałam z fasolką szparagową gotowaną w wodzie oraz z puree z ziemniaków. Do przygotowania przepisu użyłam min. Mąki Poznańskiej Basia. Polecam i zapraszam na szczegóły przepisu.
![]() |
![]() |
![]() |
Przygotujcie wywar. Pierś indyka rozetnijcie i rozbijcie na duży płat. Rozbijając mięso szczególną uwagę zwróćcie na dokładne rozbicie wszystkich krawędzi (1). Do smaku dodajcie sól oraz pieprz (2). Teraz ułóżcie na mięsie szynkę oraz odsączony z wody szpinak (3).
![]() |
![]() |
![]() |
Mięso zrolujcie w roladę i zwiążcie ją sznurkiem kuchennym, alternatywnie zepnijcie wykałaczkami (4). Obsmażcie roladę z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu (5). Dodajcie wytypowane zioła i przyprawy (6). Użyłam: rozmaryn, pietruszkę, tymianek, czosnek i liście laurowe.
![]() |
![]() |
![]() |
Jeśli używacie, to w tym momencie dodajcie trochę wina i zdeglasujcie patelnię ( zbieranie smaków z patelni) (7) Poczekajcie, aż wino trochę się wygotuje. Dodajcie gorący wywar (8) i duście mięso pod przykryciem ok. 60 minut. Przyjęłam 1 godzinę na 1 kg mięsa. Wyjmijcie roladę z patelni i zdejmijcie sznurek. Sos przefiltrujcie przez sitko. Odlejcie ok. 100 ml sosu i rozmieszajcie w nim dokładnie ok. 1 łyżkę mąki. Zawiesinę dodajcie do gotującego się sosu i zredukujcie sos do właściwej konsystencji (9). Roladę pokrójcie na porcje, dodajcie sos oraz wytypowane dodatki.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję