PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2020-05-19

Roladki schabowe

Roladki schabowe
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 1.5 h
Ilość porcji Ilość porcji: 12 sztuk
 
Przeczytaj również: Ciasto z czerwoną porzeczką

Zapraszam na moją wersję przepisu na roladki schabowe. Do przygotowania roladek użyłam min. wędzony boczek, musztardę, cebulę, kiszone ogórki i kromki chleba. Z kolei sos przygotowałam używając do niego duży pęczek włoszczyzny, cebulę, czerwone wino i przyprawy. Po ugotowaniu roladek, warzywa zmiksowałam, a następnie przefiltrowałam przez sitko, po to aby sos nie miał konsystencji papki. Można również usunąć warzywa z sosu, a następnie sos zagęścić do pożądanej konsystencji używając do tego mąkę pszenną wymieszaną z wodą. Warto wcześniej mąkę podsmażyć na suchej patelni na lekko brązowy kolor. Dzięki temu straci ona swój surowy smak. Roladki wykonałam z 1.5 kg schabu. Wyszło mi 12 sztuk roladek. Jako że wszyscy lubimy dużo sosu, postanowiłam zwiększyć jego ilość. W tym celu już poza kadrem dodałam do niego ok. szklankę bulionu wołowego. Zapraszam na szczegóły mojego przepisu oraz na film z mojej kuchni.

•Składniki•

 
składniki na roladki
 
 
składniki na sos
 
 

•Przygotowanie•

Schab pokrójcie na plastry i je rozbijcie. Każdy plaster posmarujcie musztardą, dodajcie sól, pieprz oraz wędzony boczek, pokrojoną cebulę, kiszone ogórki, kromkę chleba (1) (2) (3)

Schab zwińcie jak krokiety i zepnijcie go wykałaczką. Każdą roladkę obtoczcie w mące i podsmażcie je z każdej strony na oleju (4). Teraz usuńcie z patelni roladki i przełóżcie je do garnka lub na inną patelnię. Na patelnię na której smażyliście roladki dodajcie wino aby ją zdeglasować (5), a następnie dodajcie pokrojoną na kawałki włoszczyznę oraz cebulę (6).

Całość duście razem przez kilka minut i wszytko dodajcie do roladek (7). Aby powstał sos dodajcie gorącą wodę w ilości do ok. 3/4 wysokości wsadu oraz trochę wina, jeśli używacie. Do smaku dodajcie sól, pieprz, majeranek oraz liść laurowy (8). Połóżcie pokrywkę i duście roladki do miękkości. Zajmie Wam to ok. 60 minut. W razie konieczności dodajcie wrzącej wody. Przygotowanie sosu: roladki wyjmijcie z garnka, a resztę zmiksujcie i przefiltrujcie przez sitko (9). Tak powstały sos doprawcie ewentualnie do smaku, jeśli jest bardzo gęsty dodajcie do niego wodę lub bulion wołowy. Włóżcie roladki do sosu. 


Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE