![]() |
Dziś proponuję przepis na roladki wołowe w sosie pomidorowym. Inspiracją dania jest tradycja kulinarna dalekiej Apulii we Włoszech. Podobnie jak tradycyjne polskie zrazy do przygotowania roladek używana jest wołowina. Z kolei na nadzienie roladek składają się min. plastry szynki długodojrzewającej, starty parmezan, natka pietruszka i odrobinka czosnku. Roladki najpierw należy podsmażyć, a następnie dodać kapinkę białego wina, pomidory konserwowane, wodę i całość dusić do momentu kiedy roladki staną się miękkie. Sos pomidorowy, który utworzy się podczas gotowania powinien być stosunkowo gęsty i błyszczący od oliwy. Danie można konsumować z dodatkiem chleba lub można ugotować makaron uszka (orecchiette) i wymieszać je z sosem. Roladki wołowe w tej postaci są przepyszne. Bardzo polecam ten przepis.
![]() |
![]() |
![]() |
Pokrojoną w plastry wołowinę rozbijcie na płaty (1). Do smaku dodajcie sól oraz pieprz (2) (3).
![]() |
![]() |
![]() |
Na każdym kawałku połóżcie plaster szynki długodojrzewającej na przykład Szynki Parmeńskiej (4), łyżkę startego Parmezanu (5) oraz łyżeczkę natki pietruszki (6).
![]() |
![]() |
![]() |
Obrany z łupin ząbek czosnku przeciśnijcie przez praskę (7). Do każdej roladki dodajcie tylko odrobinę czosnku, nie więcej (8). Boki mięsa najpierw złóżcie do środka, a następnie mięso zrolujcie i zepnijcie przy pomocy wykałaczki (9).
![]() |
![]() |
![]() |
Na patelni rozgrzejcie oliwę, dodajcie cebulę pokrojoną w kostkę, a po chwili przygotowane roladki (10). Mięso obsmażcie z każdej strony i dajcie wino (11). Kiedy wino częściowo wyparuje dodajcie pomidory konserwowane w całości (12)
![]() |
![]() |
![]() |
oraz pomidory konserwowane i zmiksowane (13). Dodajcie tyle wody, aby roladki zostały przykryte (14). Dla aromatu dołóżcie liście laurowe (15),
![]() |
![]() |
![]() |
gałkę muszkatołową i czarny mielony pieprz (16) (17). Do smaku dodajcie również sól. Duście roladki do momentu kiedy staną się miękkie. Zajmie Wam to około 2- 2,5 godziny (18). W razie potrzeby dodajcie wodę. Na końcu sos zredukujcie do pożądanej konsystencji. Danie jest najlepsze na drugi dzień, kiedy smaki się przegryzą.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję