PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2016-09-05

Roladki z bakłażana z mięsem mielonym

Roladki z bakłażana z mięsem mielonym
Trudność wykonania Poziom trudności: średni
Czas wykonania Czas przygotowania: 2 h
Ilość porcji Ilość porcji: 10-12 sztuk
 
Przeczytaj również: Brownie z malinami

Oto mój przepis na roladki z bakłażana z mielonym mięsem. Danie przypomina przepis na polskie gołąbki, jako jednak że do wykonania roladek został użyty bakłażan, przepis nawiązuje do tradycji kulinarnej południa Europy. Aby zachować jego pochodzenie użyłam również charakterystycznych przypraw. I tak do mielonego mięsa, oprócz zwyczajowych składników, jakimi jest cebula, sól, pieprz i jajko-  dodałam gałkę muszkatołową. Nawet jeśli jesteście bardzo przyzwyczajeni do majeranku, polecam aby raz zaryzykować i przekonać się jaki piękny aromat nabywa mięso doprawione szczyptą gałki. 
Z kolei do sosu pomidorowego dodałam sporo liści świeżej bazylii. W smaku- danie jest bardzo spójne i sądzę, że będzie Wam bardzo smakować, tym bardziej że jest to przykład domowej kuchni.
Roladki wykonane z grillowanego bakłażana zapiekałam w piekarniku. Alternatywnie roladki możecie włożyć do sosu przygotowanego wg mojej instrukcji i dusić je pod przykryciem przez 30- 40 minut. Z kolei na końcu sos wystarczy zredukować do pożądanej konsystencji. Zapraszam na szczegóły przepisu.

•Składniki•

 
składniki na roladki
 
 
składniki na sos
 
 

•Przygotowanie•

Wykonanie nadzienia: cebulę obierzcie z łupin, pokrójcie w kostkę i uduście ją do miękkości na kilku łyżkach oleju. Czerstwą bułkę namoczcie w mleku. Połączcie oba rodzaje mięsa, dodajcie przygotowaną cebulę, jajko, pietruszkę, bułkę oraz pozostałe wymienione składniki (1). Mięso doprawcie do smaku wg waszego gustu. Bakłażana pokrójcie na ok. 2 mm plastry i ugrillujcie je z obu stron, bez dodatku tłuszczu, na patelni do grillowania (2) (3).

Składanie roladek: 2 plastry bakłażana połóżcie jeden na drugim prostopadle. Na środku ułóżcie w kulkę mielonego mięsa (4). Najpierw złóżcie dolny plaster bakłażana, a następnie górny. Rzućcie okiem na wizualizacje (5) (6)

Tak uformowaną roladkę owińcie plastrem wędzonego boczku (7). Na dno naczynia do zapiekania dodajcie kilka łyżek oleju i ułóżcie wszystkie roladki (8). Przygotowanie sosu. Przygotujcie aromatyczny wywar. Pokrojoną w kostkę cebulę uduście do miękkości na oleju. Następnie dodajcie wywar (9),

koncentrat pomidorowy oraz liście bazylii (10) (11). Całość zagotujcie i doprawcie do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowany sos, w tym momencie jeszcze bardzo rzadki, dodajcie do roladek z bakłażana (12). Zapiekanie: nastawcie piekarnik na 180 stopni. Danie musi się zapiekać przez 30- 40 minut lub do momentu kiedy uznacie, że cieszy ono wasze oko wink

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•PORADY TAPENDY•
 
  1. Sos, przed zapieczeniem, powinien przykrywać roladki +/- do 1/3 ich wysokości.
  2. Podczas zapiekania wyjmijcie naczynie z piekarnika i polejcie sosem roladki. 
•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


• INNE PRZEPISY Z TEJ KATEGORII •

 
newsletter
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE