Proponuję szybki przepis na delikatne roladki z piersi kurczaka z aromatycznym nadzieniem w postaci pomidorów suszonych z zalewy oraz szynki. W przepisie użyłam szynki długodojrzewającej, którą z powodzeniem można zastąpić szynką na przykład gotowaną. Po rozbiciu piersi z kurczaka oraz po uformowaniu roladek, całość krótko przesmażyłam, a następnie udusiłam, dodając wody oraz warzywa i zioła. W rezultacie otrzymałam bardzo delikatne roladki oraz aksamitny sos, który powstał po zredukowaniu płynu. Mój przepis na roladki jest bardzo prosty, ale również mało kaloryczny, dlatego polecam go osobom, które dbają o swoją figurę i wagę. Roladki według tego przepisu proponuje podawać z górą sałaty oraz z ryżem. Serdecznie polecam przepis.
Piersi z kurczaka umyjcie, oczyśćcie z błon i pokrójcie na kawałki. Każdy kawałek rozbijcie młotkiem kuchennym na kotlet (1). Dodajcie sól oraz mielony pieprz (2). Na każdym kotlecie ułóżcie plaster szynki (3)
oraz plaster pomidora (4). Kotlet zrolujcie i zepnijcie wykałaczką (5). Roladki gotowe do smażenia (6).
Na patelni rozgrzejcie oliwę, włóżcie roladki i usmażcie je z każdej strony (7). Następnie dodajcie wodę lub wywar warzywny (8), cebulę, listki laurowe oraz czosnek (9).
Dodajcie również sok z cytryny (10). Roladki przykryjcie i duście przez 15 minut (11). Sos zredukujcie, dodajcie do smaku sól oraz pieprz. Gotowe roladki (12).