![]() |
Co zrobić aby rosół z kury był aromatyczny, wyrazisty, po prostu pyszny ? Gwarancją ugotowania takiego rosołu będzie jakość mięsa oraz bukiet warzyw i przypraw. Skąd wziąć dobre mięso ? Ja korzystam z internetu. W tym zakresie pomocna okazała się platforma ogłoszeniowa OLX. Przy jej pomocy udało mi się namierzyć gospodarstwo rolne w okolicach Poznania specjalizujące się w hodowli wiejskiego drobiu. Zamówiłam, zapłaciłam i kurę rosołową nawet przywieziono mi ją do domu. Czego chcieć więcej ?!
Do ugotowania rosołu użyłam korpus z szyją, skrzydełka i nogi kury. Tajemnicą klarownego rosołu jest jego gotowanie na “słabym” ogniu. Rosół nie może wrzeć. Zwartość garnka ma tylko “pykać/ mrugać”. Dobry rosół wymaga też czasu. Ja gotuję rosół ok. 2 godziny. Zapraszam na szczegóły przepisu.
![]() |
![]() |
![]() |
Cebulę obierzcie z łupin i przypalcie nad palnikiem. Jeśli nie posiadacie kuchenki gazowej, cebulę możecie przypalić na suchej nagrzanej patelni. Dzieki tak przygotowanej cebuli rosół nabierze złotego koloru. Umyjcie mięso, włóżcie do garnka i dodajcie 3-4 litry zimnej wody. Rozpocznijcie gotować rosół. Włączcie palnik, kiedy woda się zagotuje, zmniejszcie jego moc na minimum. Z kolei przy pomocy cedzaka zbierzcie szumowiny ( białko gotującego się mięsa). Zbierajcie szumowiny za każdym razem kiedy się pojawią. Dodajcie sól, nie za dużo bo zawsze można na końcu przyprawić rosół.
![]() |
![]() |
![]() |
oraz przyprawy. Gotujcie wolno rosół, bez przykrycia przez godzinę. Po tym czasie dodajcie obrane i umyte warzywa. Kontynuujcie gotowanie rosołu przez kolejną godzinę- bez przykrycia. Doprawcie rosół solą. Z ugotowanego rosołu usuńcie mięso i warzywa. Marchewkę pokrójcie na plasterki. Teraz wystarczy ugotować dobry jajeczny makaron, dodać ugotowany rosół, pokrojoną marchewkę i natkę pietruszki.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję