Co zrobić aby rosół z kury był aromatyczny, wyrazisty, po prostu pyszny ? Gwarancją ugotowania takiego rosołu będzie jakość mięsa oraz bukiet warzyw i przypraw. Skąd wziąć dobre mięso ? Ja korzystam z internetu. W tym zakresie pomocna okazała się platforma ogłoszeniowa OLX. Przy jej pomocy udało mi się namierzyć gospodarstwo rolne w okolicach Poznania specjalizujące się w hodowli wiejskiego drobiu. Zamówiłam, zapłaciłam i kurę rosołową nawet przywieziono mi ją do domu. Czego chcieć więcej ?!
Do ugotowania rosołu użyłam korpus z szyją, skrzydełka i nogi kury. Tajemnicą klarownego rosołu jest jego gotowanie na “słabym” ogniu. Rosół nie może wrzeć. Zwartość garnka ma tylko “pykać/ mrugać”. Dobry rosół wymaga też czasu. Ja gotuję rosół ok. 2 godziny. Zapraszam na szczegóły przepisu.
Cebulę obierzcie z łupin i przypalcie nad palnikiem. Jeśli nie posiadacie kuchenki gazowej, cebulę możecie przypalić na suchej nagrzanej patelni. Dzieki tak przygotowanej cebuli rosół nabierze złotego koloru. Umyjcie mięso, włóżcie do garnka i dodajcie 3-4 litry zimnej wody. Rozpocznijcie gotować rosół. Włączcie palnik, kiedy woda się zagotuje, zmniejszcie jego moc na minimum. Z kolei przy pomocy cedzaka zbierzcie szumowiny ( białko gotującego się mięsa). Zbierajcie szumowiny za każdym razem kiedy się pojawią. Dodajcie sól, nie za dużo bo zawsze można na końcu przyprawić rosół.
oraz przyprawy. Gotujcie wolno rosół, bez przykrycia przez godzinę. Po tym czasie dodajcie obrane i umyte warzywa. Kontynuujcie gotowanie rosołu przez kolejną godzinę- bez przykrycia. Doprawcie rosół solą. Z ugotowanego rosołu usuńcie mięso i warzywa. Marchewkę pokrójcie na plasterki. Teraz wystarczy ugotować dobry jajeczny makaron, dodać ugotowany rosół, pokrojoną marchewkę i natkę pietruszki.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję