Przepis na rybę pieczoną w soli to jeden z najstarszych sposobów przygotowania ryby, jednocześnie najzdrowszy, gdyż dla jej przygotowania nie ma potrzeby użycia ani oliwy, ani masła, a tym bardziej innych tłuszczów. Ta technika pieczenia wykorzystuje wodę, tłuszcz i składniki mineralne naturalnie występujące w rybach. Szczelny solny sarkofag zatrzymuje wilgoć dzięki której ryba może się upiec bez ryzyka, że się przypali lub wyschnie. Kiedy przygotowuję pieczoną rybę w soli, sól którą używam, aromatyzuję mieszanką świeżych lub mrożonych ziół, skórki cytrynowej oraz czosnku. Dzięki przyprawom również i ryba zyskuje ich aromat. Ryba po upieczeniu w solnym sarkofagu wymaga wyfiletowana. Czyste filety wystarczy skropić sokiem z cytryny, można godać też kilka kropel oliwy z oliwek. Wybór przystawek jest bardzo szeroki, mogą to być zarówno pieczone ziemniaki, grillowanie warzywa, sałatki lub zwyczajny chleb. Polecam przepis dla osób dbających o swoją figurę.
Na początku proponuje przygotować wszystkie zioła oraz czosnek, które posłużą do zaaromatyzowania soli oraz ryby. Tak więc czosnek obierzcie z łupin i drobno go posiekajcie (1), drobno poszatkujcie również zioła. Wszsytkie składniki połączcie (2) (3).
Do ziół i czosnku dodajcie również startą skórkę z cytryny (4). Białka kurze ubijcie na sztywna pianę (5) i dodajcie przygotowane zioła (6), część ziół pozostawcie.
Teraz dodajcie do białek sól (7). Do środka ryby dodajcie pozostałą cześć ziół (8). Blaszkę od piekarnika przykryjcie papierem do pieczenia i połóźcie na nim warstwę soli oraz rybę (9).
Pozostałą solą szczelnie przykryjcie rybę (10) (11) (12). Ryba musi się piec w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 35 minut, do momentu kiedy sól zrobi się lekko brązowa.
Sól rozbijcie przy pomocy młotka kuchennego i wyjmijcie z niej rybę (13) (14). Rybę przed podaniem należy obligatoryjnie wyfiletować (15). Instrukcję, jak wyfiletować rybę znajdziecie TUTAJ.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję