Co podać Grekowi na kolację ? Zapewne gość poczułby się uhonorowany gdyby przygotować dla niego rybę na sposób grecki. Przyjrzałam się mojemu staremu przepisowi na rybę po grecku i spostrzegłam, że przepis jest tak mocno spolszczony, że tylko bardzo uprzejmy Grek by się nim zachwycił. Zachowując idę dania, postanowiłam na powrót wprowadzić do przepisu charakterystyczne dla tradycji kulinarnej południa Europy składniki, min. oliwę, oliwki, paprykę, anchois i wino. Idealnie byłoby gdybym jeszcze użyła w przepisie selera naciowego, zamiast selera korzeniowego. Pech jednak polegał na tym, że akurat w dniu kiedy wykonywałam tunning przepisu na rybę po grecku, selera naciowego w sklepie nie było. Szkoda, bo oczami wyobraźni już widziałam zielone kawałeczki selera w moim nowym sosie. Zatem pomyślałam sobie, że w jakiś inny sposób muszę dać znak Grekowi, zanim ten spróbuje sos i wyczuje znane mu aromaty, że przepis na rybę jest ukłonem dla jego kuchni. Nie znalazłam selera naciowego, ale szczęśliwym zbiegiem okoliczności nabyłam ciemnofioletowe oliwki kalamata, czyli jedną z najlepszych i najbardziej charakterystycznych odmian oliwek, które przecież Grek rozpozna w 1 sekundę.
Czy mój przepis na rybę po grecku, tym razem przetłumaczony z polskiego na grecki, przypadnie do gustu Polakom. Moim zdaniem tak. Skoro oryginalny styl grecki podbił kiedyś gusta Polaków, to sądzę, że również i tym razem będzie tak samo. Zapraszam na przepis, który osobiście bardzo polecam.
Przygotowanie sosu. Postanowiłam usprawnić krojenie warzyw i w tym celu użyłam blendera. Jeśli zamierzacie wykorzystać tę metodę musicie wszystkie warzywa oprócz papryki, najpierw obrać z łupin, pokroić na mniejsze kawałki (1) i umieścić w pojemniku blendera (2). Wystarczy kilka sekund i wszystko będziecie mieć poszatkowane na kawałeczki (3).
Jeśli chodzi o paprykę postanowiłam, że pokroję ją w paseczki, po to aby wyraźnie się odznaczała w sosie od pozostałych składników (4). Do wykonania ryby po grecku użyłam anchois konserwowanego w oleju. Aby się sprawniej rozpuściły musicie je pokroić na małe kawałeczki (5). Teraz na patelnie dodajcie oliwę (6).
Do oliwy dodajcie pokrojone anchois oraz wino, które doda aromatu oraz chwilowo powstrzyma proces smażenie i w ten sposób dacie radę rozpuścić anchois. Drewnianą łyżką rozetrzyjcie kawałeczki anchois na dnie patelni (7). Następnie dodajcie wszystkie poszatkowane warzywa (8) oraz pokrojoną paprykę (9). Całość wymieszajcie i duście przez 5 minut.
Aby sos stał się wyrazisty w smaku, dodajcie ocet winny (10) oraz płatki papryki (11). Z kolei dla aromatu dodajcie liście laurowe, ziarna pieprzu i ziele angielskie (12).
Teraz dodajcie puszkę pomidorów bez skórki. Polecam pomidory również zmiksować przy użyciu blendera (13). Sos na tym etapie będzie bardzo gęsty, zatem dodajcie również wodę (14). Dla wzmocnienia pomidorowego smaku dodajcie również koncentrat pomidorowy (15). Całość duście przez około 30 minut, do momentu kiedy sos się zredukuje i warzywa będą miękkie.
W międzyczasie do smaku dodajcie sól, pieprz (16) oraz sok z cytryny (17). Na samym końcu dodajcie oliwki (18). Jak widać sos jest gęsty i błyszczący i bardzo wyraźnie oddziela się w nim oliwa.
Przygotowanie ryby. Jeśli używacie mrożonych filetów, filety musicie rozmrozić, odcisnąć z nich wodę, starannie osuszyć przy pomocy papierowego ręcznika i w razie potrzeby musicie je również pokroić na mniejsze kawałki (19). Każdy filet obtoczcie w mące, nadmiar mąki usuńcie (20) a następnie wszystkie filety oprószcie solą i pieprzem (21).
Na patelni rozgrzejcie tłuszcz do smażenia i usmażcie wszystkie filety na złoty kolor (22) (23). Usmażone filety wyłóżcie na papierowy ręcznik, który wchłonie nadmiar tłuszczu (24).
Składanie dania: na dno naczynia w którym będziecie przechowywać rybę po grecku dodajcie warstwę przygotowanego wcześniej sosu, następnie ułóżcie wszystkie usmażone filety rybne (25) i dodajcie pozostały sos (26) (27). Naczynie przykryjcie folią spożywczą i włóżcie danie do lodówki, najlepiej na całą noc, aby smaki się przegryzły.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję
Zamiast dorsza możecie użyć filetów z mintaja, morszczuka lub innych gatunków morskich ryb.
Zamiast anchois konserwowanych w oleju możecie użyć anchois konserwowanych w soli. Ten rodzaj serdeli rozpuszcza się znacznie łatwiej. Więcej na temat anchois możecie poczytać TUTAJ.