PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2016-07-20

Ryba w sosie koperkowym

Ryba w sosie koperkowym
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 2
 
Przeczytaj również: Zapiekanka makaronowa z sosem bolońskim

Oto kolejny przepis na rybę na stronie Tapenda. Moim zdaniem przepis przypadnie Wam do gustu. Clou przepisu jest sos koperkowy- cudowny i aromatyczny, tak dobry, że jestem pewna że wejdzie on do waszego stałego menu.
W przypisie wykorzystałam świeżą doradę, którą uperfumowałam czosnkiem i rozmarynem, a następnie ją ugotowałam. Gotową rybę wyfiletowałam i polałam ją sosem koperkowym. Rozumiem, że nie wszystkim takie “ komplikacje” odpowiadają. Alternatywnie polecam użyć ulubione gotowe filety rybne, które polecam ugotować na parze. Ryba ugotowana na parze w tym przepisie się wybroni i to z nawiązką. Nie wierzycie ? Zatem wrócie do tego co napisałam na początku- clou przepisu jest sos laugh
Rybę w sosie koperkowym podałam z gotowanymi ziemniakami. Przepis bardzo polecam. Jest prosto, bardzo pysznie i domowo. Zapraszam na szczegóły przepisu.

•Składniki•

 
składniki na sos
 
 
składniki dla ryby
 
 
dodatkowo
 
 

•Przygotowanie•

Przygotowanie sosu: przygotujcie aromatyczny wywar warzywny. Na patelnię dodajcie pokrojoną w kostkę cebulę oraz oliwę (1). Cebule duście na wolnym ogniu do miękkości. Teraz dodajcie część wywaru (2). Zredukujcie go częściowo i dolejcie kolejną porcję i powtórzcie procedurę. Dzięki temu sos będzie esencjonalny. Do ostatniej porcji ciepłego wywaru dodajcie mąkę. Całość wymieszajcie i dodajcie śmietanę. Taką miksturę dodajcie na patelnię. Jeśli zauważycie grudki, wlewajcie miksturę przez sitko (3).  

Rozpocznijcie ostateczną redukcję sosu, tak aby był gęsty. Do smaku dodajcie sól oraz pieprz (4) (5). Na samym końcu dodajcie poszatkowany koperek- świeży lub mrożony (6).    

Przygotowanie ryby: jeśli używacie filety to po prostu ugotujcie je na parze. W przeciwnym wypadku do brzucha oczyszczonej ryby dodajcie czosnek i rozmaryn. Na patelnię dodajcie tłuszcz, rybę oraz wodę. Jeśli używacie, dla aromatu, dodajcie kapinkę białego wina (7) (8) (9).  

Do smaku dodajcie trochę soli i pieprzu (10). Rybę gotujcie pod przykryciem przez 10 minut. W połowie tego czasu obróćcie ją na drugą stronę (11). W czasie kiedy gotujcie się ryba, ugotujcie również ziemniaki (12). Zerknijcie na instrukcję jak filetować ryby. Gotowe filety podawajcie z sosem koperkowym i ugotowanymi ziemniakami. Gotowe. 

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE