Oto kolejny przepis na rybę na stronie Tapenda. Moim zdaniem przepis przypadnie Wam do gustu. Clou przepisu jest sos koperkowy- cudowny i aromatyczny, tak dobry, że jestem pewna że wejdzie on do waszego stałego menu.
W przypisie wykorzystałam świeżą doradę, którą uperfumowałam czosnkiem i rozmarynem, a następnie ją ugotowałam. Gotową rybę wyfiletowałam i polałam ją sosem koperkowym. Rozumiem, że nie wszystkim takie “ komplikacje” odpowiadają. Alternatywnie polecam użyć ulubione gotowe filety rybne, które polecam ugotować na parze. Ryba ugotowana na parze w tym przepisie się wybroni i to z nawiązką. Nie wierzycie ? Zatem wrócie do tego co napisałam na początku- clou przepisu jest sos
Rybę w sosie koperkowym podałam z gotowanymi ziemniakami. Przepis bardzo polecam. Jest prosto, bardzo pysznie i domowo. Zapraszam na szczegóły przepisu.
Przygotowanie sosu: przygotujcie aromatyczny wywar warzywny. Na patelnię dodajcie pokrojoną w kostkę cebulę oraz oliwę (1). Cebule duście na wolnym ogniu do miękkości. Teraz dodajcie część wywaru (2). Zredukujcie go częściowo i dolejcie kolejną porcję i powtórzcie procedurę. Dzięki temu sos będzie esencjonalny. Do ostatniej porcji ciepłego wywaru dodajcie mąkę. Całość wymieszajcie i dodajcie śmietanę. Taką miksturę dodajcie na patelnię. Jeśli zauważycie grudki, wlewajcie miksturę przez sitko (3).
Rozpocznijcie ostateczną redukcję sosu, tak aby był gęsty. Do smaku dodajcie sól oraz pieprz (4) (5). Na samym końcu dodajcie poszatkowany koperek- świeży lub mrożony (6).
Przygotowanie ryby: jeśli używacie filety to po prostu ugotujcie je na parze. W przeciwnym wypadku do brzucha oczyszczonej ryby dodajcie czosnek i rozmaryn. Na patelnię dodajcie tłuszcz, rybę oraz wodę. Jeśli używacie, dla aromatu, dodajcie kapinkę białego wina (7) (8) (9).
Do smaku dodajcie trochę soli i pieprzu (10). Rybę gotujcie pod przykryciem przez 10 minut. W połowie tego czasu obróćcie ją na drugą stronę (11). W czasie kiedy gotujcie się ryba, ugotujcie również ziemniaki (12). Zerknijcie na instrukcję jak filetować ryby. Gotowe filety podawajcie z sosem koperkowym i ugotowanymi ziemniakami. Gotowe.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję