![]() |
Oto kolejny przepis na rybę na stronie Tapenda. Moim zdaniem przepis przypadnie Wam do gustu. Clou przepisu jest sos koperkowy- cudowny i aromatyczny, tak dobry, że jestem pewna że wejdzie on do waszego stałego menu.
W przypisie wykorzystałam świeżą doradę, którą uperfumowałam czosnkiem i rozmarynem, a następnie ją ugotowałam. Gotową rybę wyfiletowałam i polałam ją sosem koperkowym. Rozumiem, że nie wszystkim takie “ komplikacje” odpowiadają. Alternatywnie polecam użyć ulubione gotowe filety rybne, które polecam ugotować na parze. Ryba ugotowana na parze w tym przepisie się wybroni i to z nawiązką. Nie wierzycie ? Zatem wrócie do tego co napisałam na początku- clou przepisu jest sos
Rybę w sosie koperkowym podałam z gotowanymi ziemniakami. Przepis bardzo polecam. Jest prosto, bardzo pysznie i domowo. Zapraszam na szczegóły przepisu.
![]() |
![]() |
![]() |
Przygotowanie sosu: przygotujcie aromatyczny wywar warzywny. Na patelnię dodajcie pokrojoną w kostkę cebulę oraz oliwę (1). Cebule duście na wolnym ogniu do miękkości. Teraz dodajcie część wywaru (2). Zredukujcie go częściowo i dolejcie kolejną porcję i powtórzcie procedurę. Dzięki temu sos będzie esencjonalny. Do ostatniej porcji ciepłego wywaru dodajcie mąkę. Całość wymieszajcie i dodajcie śmietanę. Taką miksturę dodajcie na patelnię. Jeśli zauważycie grudki, wlewajcie miksturę przez sitko (3).
![]() |
![]() |
![]() |
Rozpocznijcie ostateczną redukcję sosu, tak aby był gęsty. Do smaku dodajcie sól oraz pieprz (4) (5). Na samym końcu dodajcie poszatkowany koperek- świeży lub mrożony (6).
![]() |
![]() |
![]() |
Przygotowanie ryby: jeśli używacie filety to po prostu ugotujcie je na parze. W przeciwnym wypadku do brzucha oczyszczonej ryby dodajcie czosnek i rozmaryn. Na patelnię dodajcie tłuszcz, rybę oraz wodę. Jeśli używacie, dla aromatu, dodajcie kapinkę białego wina (7) (8) (9).
![]() |
![]() |
![]() |
Do smaku dodajcie trochę soli i pieprzu (10). Rybę gotujcie pod przykryciem przez 10 minut. W połowie tego czasu obróćcie ją na drugą stronę (11). W czasie kiedy gotujcie się ryba, ugotujcie również ziemniaki (12). Zerknijcie na instrukcję jak filetować ryby. Gotowe filety podawajcie z sosem koperkowym i ugotowanymi ziemniakami. Gotowe.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję