![]() |
Przepis na wykonanie ryby na grillu to chyba najprostsze co można „ ugotować” i w dodatku ryba jest tak pyszna, że pozostaje nic innego jak cały czas głaskać się po brzuszku. Przygotowanie przepisu wymaga oczyszczenia ryby, włożenia do jej brzucha aromatów i fruu na grill. Rybę można grillować również na patelni do grillowania. Pamiętacie TEN przepis na doradę? Tym razem grillowany był labrkas, znany również jako Okoń Morski lub Bar. Grillowanie odbyło się w porze letniej, zatem odpalony został grill węglowy. Gdybym to ja były zmuszona myć ten metalowy, widoczny na wizualizacjach uchwyt, z pewnością użyłabym jednorazowej aluminiowej tacki. Bardzo mi smakuje grillowana ryba, podana na przykład z aromatyzowanymi rozmarynem ziemniakami. Tym razem doszedł jeszcze jeden cudny składnik w postaci sosu aioli. Brak mi słów, aby opisać Wam smak, dlatego serdecznie polecam i zapraszam na szczegóły przepisu.
![]() |
![]() |
![]() |
Wykonanie przepisu proponuję rozpocząć od przygotowania niewielkiej ilości marynaty, która zostanie użyta do smarowania ryby. Marynata: do kubeczka dodajcie oliwę (1), sok z cytryny (2), sól (3)
![]() |
![]() |
![]() |
oraz pierz w ilości do smaku (4). Rybę, na przykład Okonia Morskiego, Pstrąga, Doradę lub inny gatunek, starannie oczyśćcie i odetnijcie płetwy (5) (6) (7) (8).
![]() |
![]() |
![]() |
Następnie po obu stronach ryby wykonajcie nacięcia (9)
![]() |
![]() |
![]() |
Do środka ryby dodajcie obrane z łusek 2 ząbki czosnku (10) oraz rozmaryn (11), świeży lub mrożony. Rybę z obu stron posmarujcie marynatą (12)
![]() |
![]() |
![]() |
i umieśćcie ją na tacce aluminiowej lub w uchwycie do grillowania mięsa i ryb (13). Biorąc pod uwagę rybę o wadze około 300-400 g potrzeba około 8-10 minut na grillowanie. W połowie tego czasu rybę należy obrócić na drugą stronę (14). Podczas grillowania rybę należy również smarować przygotowaną marynatą (15).
Z podanych w przepisie składników wykonajcie sos aioli. Cały przepis jak wykonać sos aioli znajdziecie TUTAJ.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję