![]() |
Zapraszam na kolejny przepis na rybę o wymownej nazwie Żabnica. Jak już pisałam wcześniej ryba nie grzeszy urodą, za to cechuje się bardzo dobrym ogonem, tzn. dobrym kawałkiem mięsa, który znajduje się w ogonie. Mięso żabnicy charakteryzuje się tym że jest całkowicie pozbawione ości. Ta wiadomość zapewne ucieszy wielbicieli filetów rybnych. Między innymi z tego powodu żabica jest bardzo cenioną rybą, która bardzo dobrze sprawdza się w wielu kompozycjach, i dzięki temu ma zyskuje coraz większą grupę wielbicieli.
Dziś proponuję żabnicę w sosie z dodatkiem suszonych pomidorów, z czosnkiem, skórką cytrynową, rozmarynem i oliwkami. Do dania dodałam kapinkę białego wina. W trakcie dusznie ryby powstanie bardzo apetyczny sos, który należy podawać z rybą, z pomidorami oraz oliwkami.
Danie skomponowałam ze smażonymi ziemniakami uperfumowanymi rozmarynem. Cały przepis na żabnicę jest prościutki i bardzo smaczny. Główną rolę odgrywają znakomite składniki. Zapraszam na szczegóły przepisu.
![]() |
![]() |
![]() |
Kiedy nabędziecie żabnicę, prace proponuję rozpocząć od jej oczyszczenia. Zerknijcie na instrukcję jak oczyścić żabnicę. Oczyszczoną żabnicę pokrójcie na mniejsze kawałki. Teraz na patelnię dodajcie oliwę oraz pokrojone na kawałeczki suszone pomidory z zalewy oraz ząbki czosnku (1). Po kilku chwilach dodajcie filety żabnicy (2). Do smaku dodajcie sól (3)
![]() |
![]() |
![]() |
oraz pieprz (4). Smażcie krótko żabnicę następnie dodajcie wino (5) (6)
![]() |
![]() |
![]() |
oraz skórę z cytryny (7). Patelnię przykryjcie pokrywką i duście żabnicę do momentu kiedy mięso stanie się ugotowane (8). Całość operacji zajmie Wam około 15-20 minut. W międzyczasie, dla aromatu dodajcie do ryby igiełki rozmarynu oraz oliwki (9). W razie potrzeby sos zredukujcie. Żabnica w sosie z suszonymi pomidorami jest gotowa.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję
Pamiętajcie, aby przed obraniem cytryny, sparzyć skórkę dwukrotnie gorącą wodą, aby pozbyć się konserwantów.