Kto jeszcze nie próbował sałatki Cezar musi koniecznie to uczynić. Sałatkę Cezar wykonuje się z przepysznej sałaty rzymskiej do której dodaje się grzanki czosnkowe, płatki parmezanu oraz sos wykonany na bazie surowego jajka. Sos sałatki cezar jest szczególny- posiada kremową konsystencję zbliżoną do majonezu, a smak jest odzwierciedleniem jego składu. Cytryna oraz kapinka octu winnego czynią sos wyrazisty w smaku. Ząbek czosnku dodaje lubianego aromatu oraz anchois, które można dodać bezpośrednio lub w postaci sosu Worcestershire.
Sałatka powstała w 1924 a jej autorem był włoski kucharz mieszkający w USA Cesare Cardini. Jeśli wierzyć pogłoskom sałatka była wynikiem absolutnego przypadku, gdyż powstała z tego czym dysponował szef kuchni. Sałatka Cezar stała się bardzo popularna, najpierw w Stanach Zjednoczonych później również w Europie. Sałatka występuje w wielu wariantach, dodaje się do niej na przykład grillowanie kawałki kurczaka lub tuńczyka.
Wykonanie sałatki proponuję rozpocząć od przygotowania sosu. Do pojemnika bendera dodajcie sok z cytryny (1), wbijcie jajko (2), dodajcie ocet winny (3)
dodajcie również ząbek czosnku (4), fileciki anchois lub sos Worcestershire (5). Do smaku dodajcie sól oraz mielony pieprz (6).
Na końcu dodajcie oliwę (7). Sos miksujcie do momentu kiedy stanie się kremowy, zajmie Wam to około 2 minut. Teraz przygotujcie grzanki. Możecie do tego użyć patelni do grillowania (8). Na przypieczonych kromkach pszennego chleba rozetrzyjcie trochę czosnku (9),
a następnie wszystkie kromki skropcie oliwą (10). Na talerzu rozłóżcie jędrne i chrupkie wewnętrzne liście sałaty rzymskiej (11). Teraz dodajcie tuńczyka (12).
Przy pomocy noża lub obieraczki do warzyw zetnijcie płatki parmezanu i dodajcie je również do sałatki (13). Na samym końcu dodajcie przygotowane wcześniej grzanki (14) oraz sos (15).
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję
Jeśli chcecie do sałatki dodać klasyczne grzanki musicie z kromek chleba odkroić skórkę, pokroić miąższ w kosteczkę i przesmażyć ją oliwie z dodatkiem czosnku.