![]() |
Sałatka nicejska, wykonana na bazie świeżych warzyw, to bardzo popularne danie pochodzące z południa Francji, ze samego serca Lazurowego Wybrzeża czyli Nicei. Popularne składniki typowej sałatki nicejskiej to gotowane jajka, pomidory, sardele w oleju, tuńczyk oraz oliwki. Sałatka nicejska jest daniem letnim, dlatego do jej przygotowania można użyć sezonowych warzyw, tj. fasolka szparagowa, cebula, papryka czy nawet bób.
Sałatka nicejska ma tyle w sobie aromatów oraz smaku, że wystarczy najprostszy z możliwych dressing, czyli oliwa z oliwy, sól oraz pieprz. Pyszne danie. Zapraszam na moją wersję sałatki nicejskiej, którą wykonałam na bazie mojej ulubionej sałaty rzymskiej.
![]() |
![]() |
![]() |
Wykonanie sałatki jest bardzo proste. Najlepiej pracę rozpocząć od ugotowania jajek. W czasie kiedy jajka się gotują pokrójcie sałatę (1) i ułóżcie ją na talerzach (2). Następnie pokrójcie pomidorki koktajlowe (3)
![]() |
![]() |
![]() |
i dodajcie je do sałaty (4). Fileciki anchois pokrójcie na mniejsze kawałeczki (5) i również dodajcie je do sałatki (6).
![]() |
![]() |
![]() |
Teraz proponuję dodać kawałki tuńczyka (7). Ugotowane na twardo jajka obierzcie ze skorupki, pokrójcie na ćwiartki (8) i dodajcie do sałatki (9).
![]() |
![]() |
![]() |
Zamiast ostrej cebuli, polecam łagodną szalotkę. Pokrójcie szalotkę na cieniutkie plasterki (10) i ułóżcie je na sałatce (11). Teraz wystarczy całość skropić oliwą (12)
![]() |
![]() |
![]() |
oraz dodać sól i pieprz do smaku (13) (14). Oliwki dodałam na końcu, ponieważ nie chciałam ich dodatkowo solić (15). Gotowe.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję
Od momentu zagotowania się wody gotujcie jajka przez 8 minut.