PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-04-07

Sałatka jarzynowa

Sałatka jarzynowa
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 1h
Ilość porcji Ilość porcji: wg potrzeb
 
Przeczytaj również: Pieczony pstrąg z pomidorami i cebulą

Sałatka jarzynowa czyli dziś o prawdziwej klasyce.  W moim rodzinnym domu sałatka jarzynowa występuje pod nazwą sałatka włoska. Logiczne, skoro w sałatce jest włoszczyzna to i sałatka z pewnością jest sałatką włoską. Lata świetlne temu, chcąc zabłysnąć znajomością włoskiej kuchni przed moją drugą Połówką, zrobiłam moją wersję sałatki i wtedy okazało się, że dla Włochów sałatka włoska to w zasadzie sałatka rosyjska. Sprawdziłam, faktycznie tak jest. Polska rodzina szybko zaakceptowała ten fakt, w końcu również pogodzili się nawet z tym, że Włosi w odróżnieniu od Polaków chodzą po „ tapecie” ( il tappeto- dywan) i siedzą na „dywanie”( il divano- sofa) wink
Sałatka jarzynowa, włoska czy rosyjska nie ma ustalonego składu. O jego wyborze decydują rodzinne tradycje i upodobania. Pamiętam, że miałam okazję skosztowania sałatki jarzynowej z dodatkiem pysznej wędzonej kiełbasy. Moja sałatka jarzynowa jest prosta, czyli dodaję do niej popularną włoszczyznę, ziemniaki, ogórki i ugotowane na twardo jajka. Do smaku oprócz majonezu dodaję kapinkę keczupu i musztardy. Małżonek twierdzi, że prawdziwa sałatka rosyjska powinna zawierać ryż, a ja ciągle mu powtarzam, że robię przecież sałatkę włoską laugh

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Aby wykonać sałatkę jarzyną wszystkie jarzyny oraz ziemniaki należy ugotować w łupinach do miękkości. Ja nie dodaję soli do gotowania (1). Po wystudzeniu każde warzywo należy obrać z łupin (2) i pokroić w kostkę (3).

Kiszone ogórki obieram ze skórki oraz wyciskam z nich wodę z kiszenia (4). Jajka gotuję na twardo przez 7 minut od momentu zagotowania się wody. Następnie wkładam je do zimnej wody, obieram ze skorupki i również kroję je w kostkę (5). Zamiast pora dodaję do sałatki pokrojoną w kostkę cebulę. Sałatkę doprawiam pieprzem (6)

i solą (7). Do smaku dodaję keczup (8) i musztardę (9).

Obowiązkowo, ze względów smakowych oraz estetycznych, dodaję do sałatki jarzynowej poszatkowaną natkę zielonej pietruszki (10). Często używam mrożoną natkę pietruszki. Na końcu dodaję majonez (11) i mieszam wszystkie składniki (12). Zazwyczaj sałatka wymaga lekkiego jeszcze doprawienia, co czynię po jakimś czasie, kiedy wszystkie składniki się dobrze przegryzą.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE