![]() |
Sałatka jarzynowa czyli dziś o prawdziwej klasyce. W moim rodzinnym domu sałatka jarzynowa występuje pod nazwą sałatka włoska. Logiczne, skoro w sałatce jest włoszczyzna to i sałatka z pewnością jest sałatką włoską. Lata świetlne temu, chcąc zabłysnąć znajomością włoskiej kuchni przed moją drugą Połówką, zrobiłam moją wersję sałatki i wtedy okazało się, że dla Włochów sałatka włoska to w zasadzie sałatka rosyjska. Sprawdziłam, faktycznie tak jest. Polska rodzina szybko zaakceptowała ten fakt, w końcu również pogodzili się nawet z tym, że Włosi w odróżnieniu od Polaków chodzą po „ tapecie” ( il tappeto- dywan) i siedzą na „dywanie”( il divano- sofa)
Sałatka jarzynowa, włoska czy rosyjska nie ma ustalonego składu. O jego wyborze decydują rodzinne tradycje i upodobania. Pamiętam, że miałam okazję skosztowania sałatki jarzynowej z dodatkiem pysznej wędzonej kiełbasy. Moja sałatka jarzynowa jest prosta, czyli dodaję do niej popularną włoszczyznę, ziemniaki, ogórki i ugotowane na twardo jajka. Do smaku oprócz majonezu dodaję kapinkę keczupu i musztardy. Małżonek twierdzi, że prawdziwa sałatka rosyjska powinna zawierać ryż, a ja ciągle mu powtarzam, że robię przecież sałatkę włoską
![]() |
![]() |
![]() |
Aby wykonać sałatkę jarzyną wszystkie jarzyny oraz ziemniaki należy ugotować w łupinach do miękkości. Ja nie dodaję soli do gotowania (1). Po wystudzeniu każde warzywo należy obrać z łupin (2) i pokroić w kostkę (3).
![]() |
![]() |
![]() |
Kiszone ogórki obieram ze skórki oraz wyciskam z nich wodę z kiszenia (4). Jajka gotuję na twardo przez 7 minut od momentu zagotowania się wody. Następnie wkładam je do zimnej wody, obieram ze skorupki i również kroję je w kostkę (5). Zamiast pora dodaję do sałatki pokrojoną w kostkę cebulę. Sałatkę doprawiam pieprzem (6)
![]() |
![]() |
![]() |
i solą (7). Do smaku dodaję keczup (8) i musztardę (9).
![]() |
![]() |
![]() |
Obowiązkowo, ze względów smakowych oraz estetycznych, dodaję do sałatki jarzynowej poszatkowaną natkę zielonej pietruszki (10). Często używam mrożoną natkę pietruszki. Na końcu dodaję majonez (11) i mieszam wszystkie składniki (12). Zazwyczaj sałatka wymaga lekkiego jeszcze doprawienia, co czynię po jakimś czasie, kiedy wszystkie składniki się dobrze przegryzą.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję