Co robi w kategorii deserów sałatka owocowa? Sałatka owocowa Macedonia to najprawdziwszy deser. Wykonuje się ją z sezonowych owoców i w proporcjach na tak zwane oko. Macedonię podaje po kolacji lub obiedzie właśnie jako deser. Smak deseru polecam podkręcić kapinką likieru cytrynowego, przepis znajdziecie TUTAJ, pomarańczowym Contreau lub białym wytrawnym winem. Polecam również gotowy deser podawać z octem kremu balsamicznego- należy spróbować i przekonać się jaki potencjał smakowy ma w sobie to połączenie. Jak nie trudno się domyślić, wykonanie deseru zajmuje tylko kilka chwil. Latem jest to ten szczególny rodzaj deseru który robimy prawie że codziennie. Serdecznie polecam owoce zamiast ciastka.
Przygotowanie sałatki proponuję rozpocząć od wyciśnięcia soku z cytryny (1). Sok z cytryny zahamuje proces utleniania się powierzchni owoców i dzięki temu owoce nie staną się brązowe. Banana obierzcie ze skórki i pokrójcie w plasterki (2). Obieranie owoców typu jabłka i gruszki ze skórki nie jest obowiązkowe (3).
Jest to kwestia wyboru (4). Jabłka i gruszki również pokrójcie na kawałeczki (5). Z nektarynek usuńcie pestki, pokrójcie je również na kawałeczki (6)
i dodajcie do półmiska do pozostałych owoców (7). Pamiętajcie, aby od czasu do czasu owoce przemieszać po to, aby kolejne owoce pokryły się sokiem z cytryny. Melona przekrójcie na pół i usuńcie pestki (8). Melona możecie pokroić w grube plastry, usunąć z nich skórkę i pokroić na kawałki, możecie również przy pomocy specjalnej łyżeczki do owoców- wydrążyć z miąższu melona kulki (9).
Truskawki również pokrójcie na kawałki i dodajcie do deseru (10). Do smaku dodajcie cukier oraz wino (11) (12). Całość wymieszajcie i umieśćcie w lodówce do schłodzenia. Gotowe.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję