PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-04-07

Sałatka z kalmarów- kuchnia włoska

Sałatka z kalmarów- kuchnia włoska
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 70 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 6
 
Przeczytaj również: Makaron z krewetkami, papryką i pomidorami

Sałatka z kalmarów jest jednym z moich ulubionych przepisów na kalmary. Przepis jest popularny w menu nadmorskich miejscowości wybrzeża Adriatyku. Kalmary w tej postaci stanowią przystawkę, którą bardzo często łączę na jednym talerzu z innymi przystawkami. Tak powstają moje ulubione dania, czyli fantazje na temat ryb i owoców morza. Sałatkę z kalmarów według tego przepisu tworzą ugotowane i pokrojone w kostkę tuby kalmarów, kawałeczki selera naciowego, starta marchew, natka zielonej pietruszki oraz łatwy dressing wykonany na bazie oliwy z oliwek z dodatkiem soli, pieprzu z większą ilością soku z cytryny. Sałatkę należy podawać po przegryzieniu się smaków, mocno schłodzoną, z białym pieczywem. Skoro wszystkie składniki są już dostępne w Polsce, pozostaje mi nic innego, jak tylko zdradzić całą tajemnicę przygotowania tej sałatki z kalmarów.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Do gotującej się wody dodajcie połowę ilości łodyg selera, liście laurowe ziele angielskie, płaską łyżeczkę soli, czarny pieprz, cebulę oraz tuby kalmarów (1). Jeśli kalmary były mrożone, wcześniej musicie je odmrozić. Kalmary wolno gotujcie do momentu kiedy staną się miękkie. Zajmie to Wam około 40-60 minut. Po ugotowaniu poczekajcie, aż kalmary będą zimne (2) i wtedy pokrójcie je najpierw na paseczki (3),

A potem również w kostkę (4). Pozostały seler naciowy pokrójcie na małe kawałeczki (5), jeśli łodygi są bardzo duże, wykorzystajcie tylko 1 sztukę. Seler dodajcie do kalmarów (6).

Marchew oczyśćcie z łupin i zetrzyjcie na tarce (7) i również dodajcie do kalmarów (8). Dressing do tej przystawki wykonuje się bardzo szybko- do kubeczka wlejcie oliwę (9).

Dodajcie pieprz (10) oraz sól do smaku (11) oraz sok z cytryny, przy czym ten ostatni składnik powinien być wyraźnie wyczuwalny (12).

Wszystkie składniki wymieszajcie z sobą do otrzymania emulsji i dodacie ją do sałatki z kalmarów (13). Na koniec dodajcie jeszcze natkę zielonej pietruszki (14), połączcie wszystkie składniki i pozostawcie w lodówce do schłodzenia (15).

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE