Mam dla was propozycję na przepis na sałatkę z melonem trochę inny, aniżeli sobie wyobrażacie. Po trochu to sałatka warstwowa, po trochu carpaccio albo po prostu talerz z wyśmienitymi składnikami. Składnikami przepisu na moją sałatkę są: rukola, plastry szynki długodojrzewającej szynki parmeńskiej, pieczarki, ser parmezan i soczysty melon. Sałatka podzielona została na dwie części, warzywno- owocową i mięsną. Cześć owocowo- warzywną stanowi sałatka warstwowa wykonana z soczystej rukoli, na której ułożyłam pieczarki, które postanowiłam pokroić w cienkie plasterki. Na samym wierzchu ułożyłam kluki, które wycięłam z miąższu melona. Po drugiej stronie zrobiłam klasyczne połączenie, wykonane z cienkich jak bibuła plasterków szynki parmeńskiej i tak samo cieniutkich plasterków Parmezanu. Nie zrobiłam żadnego specjalnego dressingu. Wszystkie składniki są tak wybitne, że wystarczyło tylko kilka krropli oliwy oraz nitka słodkiego kremu octu balsamicznego. Bardzo polecam- to bardzo udana kompozycja.
Rukolę musicie umyć pokroić, najlepiej jednym cięciem, i ułożyć na talerzu (1) (2). Pieczarki oczyśćcie i pokrójcie na plasterki (3).
Ułóżcie na talerzu plastry szynki długodojrzewającej (4). Na rukoli połóżcie przygotowane pieczarki (5). Z melona, przy pomocy łyżeczki, wydrążcie kulki i połóżcie je na pieczarkach i rukoli (6)
Z kawałka Parmezanu, przy pomocy obieraczki do warzyw, wytnijcie cienkie płatki sera i połóżcie je na szynce (7). Tę część sałatki skropcie oliwą EV i oprószcie świeżo mielonym pieprzem (8). Tę część sałatki na której jest melon dodajcie nitkę kremu balsamicznego (9)
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję