![]() |
Sałatka ziemniaczana z czosnkiem z dodatkiem natki pietruszki i oliwy jest bardzo smaczną i aromatyczną przystawką serwowaną na zimno. Ja najbardziej lubię sałatkę ziemniaczaną, według tego przepisu, podawać z daniami rybnymi lub daniami wykonanymi z owoców morza. Dzisiejszą sałatkę wykonała dla mnie w całości moja znajoma, która wpadła do mnie na ploteczki akurat wtedy kiedy zabierałam się za zrobienie sałatki. Ploteczki to rzecz ważna, ale jeść też trzeba, zatem jest ryzyko, że jeśli mnie odwiedzicie, to zostaniecie ubrani w fartuch i zagonieni do pracy. Sałatka jest bardzo łatwa do wykonania- w praktyce możecie równocześnie zająć się plotkowaniem, robieniem sałatki oraz fotografowaniem. Nam się przynajmniej wszystko udało zrobić Ilości i proporcje składników podaję orientacyjnie, musicie kierować się własnym smakiem.
![]() |
![]() |
![]() |
Obrane z łupin ziemniaki pokrójcie w kostkę (1) i ugotujcie z dodatkiem soli. Kiedy ziemniaki będą miękkie usuńcie wodę i pozostawcie ziemniaki do wystudzenia. Czosnek obierzcie z łupin (2) i pokrójcie go na plasterki (3).
![]() |
![]() |
![]() |
Teraz do ziemniaków dodajcie pokrojony czosnek (4), oliwę (5), pieprz (6)
![]() |
![]() |
![]() |
oraz sól do smaku (7). Dodajcie również natkę poszatkowanej zielonej pietruszki, świeżej lub mrożonej (8). Na koniec wymieszajcie wszystkie składniki, spróbujcie i ewentualnie doprawcie jeszcze sałatkę (9). Sałatka jest już smaczna zaraz po przygotowaniu, jednak warto umieścić ją w lodówce na kilka godzin, tak aby smaki się dobrze przegryzły.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję