PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-04-07

Saltimbocca alla Romana- kuchnia włoska

Saltimbocca alla Romana- kuchnia włoska
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 6
 
Przeczytaj również: Spaghetti z małżami- kuchnia włoska

Przepis na Saltimbocca alla romana jest jednym z najbardziej znanych na całym świecie dań kuchni włoskiej, jest szczególnie popularne w menu restauracji specjalizujących się w daniach rodem ze słonecznej Italii. Klasyczne Saltimbocca alla Romana wykonuje się cielęciny, które rozbija się na małe kotleciki. Na każdy kotlecik dodaje się plaster szynki długodojrzewającej, na przykład szynki Parmeńskiej oraz listek szałwii. Kotleciki smaży się krótko na maśle lub na maśle z dodatkiem oliwy oraz dusi się w białym winie. Na patelni, wyniku smażenia, duszenia oraz lekkiej redukcji wina pozostaje aksamitny sos oraz miękka cielęcina. Saltimbocca alla Romana, dzięki połączeniu tych kilku obowiązkowych składników posiada jedyny w swoim rodzaju smak. Bardzo polecam ten przepis. Wypróbujcie koniecznie tę piękną klasykę. Zapraszam również na przepis w wersji z kurczakiemw VIDEO

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Cielęcinę pokrójcie na plastry, a następnie każdy plaster rozbijcie przy pomocy młotka kuchennego na cienki kotlecik. Na każdym kotleciku połóżcie plaster szynki Parmeńskiej oraz listek świeżej ewentualnie mrożonej szałwii (1). Wszystko zepnijcie wykałaczką (2).  Na patelnię dodajcie masło i odrobinę oliwy. Kiedy masło się rozpuści, dodajcie przygotowane kotleciki i smażcie je krótko, tak aby się zrobiły tylko lekko brązowe (3).

Do smaku dodajcie sól oraz mielony czarny pieprz (4). Teraz dodajcie białe wytrawne wino (5) i duście kotleciki przez kilka minut, do momentu kiedy sos stanie się gęsty i błyszczący (6).

W międzyczasie przełóżcie kotleciki również na drugą stronę (7). Kotleciki podawajcie wraz z powstałym sosem (8). Do Saltimbocca alla Romana podawajcie pieczone lub smażone ziemniaki i pszenne pieczywo (9). TUTAJ znajdziecie przykładowy przepis na pieczone ziemniaki.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh


 

 
 


•PORADY TAPENDY•
 

Do Saltimbocca alla Romana polecam białe wino, dobrze schłodzone, najlepiej jeśli to będzie wino, które zostało użyte do przygotowania Saltimbocca alla Romana. Dla waszych gości będzie to również gwarancja jakości dania.  

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE