![]() |
Oryginalny przepis na saltimbocca składa się z następujących składników: cielęcina, szynka długodojrzewająca, szałwia, masło, oliwa, wino sól i pieprz. Jeśli użyć wymienionych składników, można chwalić się na mieście o realizacji bitek cielęcych w stylu rzymskim czyli Saltimbocca alla Romana.
Mój przepis jest wprost nawiązujący do oryginału, tyle że tym razem, zamiast cielęciny użyłam filetów drobiowych. Procedurę wykonałam identycznie z tą jaką stosuję kiedy używam cielęcinę. Na pytanie, czy jest różnica w smaku ? Mam dla Was bardzo dobrą wiadomość: na pierwszy i na ostatni rzut oka różnica jest naprawdę mało dostrzegalna. Duża w tym zasługa sosu. Mieszanka, masła, oliwy, uczciwej porcji białego wina, szynki oraz szałwii robią takie cuda w dziedzinie kuchennej alchemii, że aż trudno uwierzyć, że coś tak wspaniałego na patelni dzieje się naprawdę. Zapachy, podczas gotowania przyprawiają o zawrót głowy
Następna dobra wiadomość to ta, że przygotowanie saltimbocca to co najwyżej 20-30 minut. Wliczając w to również czas potrzebny na przygotowanie bitek. Ostatnią dobrą wiadomością jest to, że wszystkie potrzebne na przepis składniki znajdziecie w popularnych sieciówkach.
Przepis proponuję wziąć poważanie pod uwagę przygotowując okolicznościowe menu. Jest to również dobry przepis na te okazje, kiedy chcecie błysnąć swoimi umiejętnościami przed znajomymi. Saltimbocca z kurczka proponuję podawać ze smażonymi ziemniakami, pieczoną cebulą lub na przykład z papryką z grilla. Zapraszam na szczegóły przepisu. Zapraszam również na przepis w wersji VIDEO.
![]() |
![]() |
![]() |
Filety drobiowe pokrójcie na mniejsze kawałki i rozbijcie na bitki o grubości 2-3 mm. Na każdej porcji połóżcie plaster szynki długodojrzewającej i liść szałwii. Całość zepnijcie wykałaczką (1). Na patelnię dodajcie masło oraz oliwę (2). Kiedy masło się rozpuści dodajcie przygotowane bitki (3).
![]() |
![]() |
![]() |
Smażcie bitki na dość ostrym ogniu przez około 2-3 minuty (4). Do smaku dodajcie sól, pieprz oraz wino, które zdeglasuje patelnię i zbuduje sos (5) (6). Teraz obróćcie bitki na drugą stroną, aby cały kotlecik złapał smak sosu. Po kilku chwilach ponownie obróćcie bitki szynką ku górze. Zredukujcie temperaturę i duście bitki przez około 5 minut, do momentu kiedy sos osiągnie konsystencję emulsji. Saltimbocca z kurczaka jest gotowa.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję