PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-04-07

Sardynki w zalewie octowej

Sardynki w zalewie octowej
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 12 h
Ilość porcji Ilość porcji: 1
 
Przeczytaj również: Sałatka owocowa Macedonia

Lubię sardynki i lubię ostre, zdecydowane smaki, a zatem lubię ryby w zalewie octowej. Proponuję przepis na sardynki w zalewie octowej. Jeśli tylko wchodzę w posiadanie sardynek, od razu pakuję je do zalewy. Mam już również gotowy nowy przepis na sardynki w zalewie octowej, uzbrajam się tylko w cierpliwość i czekam na nowe dostawy sardynek. Do przygotowania sardynek w zalewie octowej używam surowych filetów sardynek. Procedurę, jak oczyścić sardynki oraz jak pozyskać filety znajdują się w TYM poście. Zalewa octowa zakwasza, czyli praktycznie "gotuje" mięso, zatem sardynki po jakimś czasie przebywania w zalewie przestają być surowe. Sardynki w tej postaci, stanowią samodzielną przekąskę i z dużym powodzeniem komponują się z innymi rybnymi przystawkami. Serdecznie polecam.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Aby przygotować zalewę octową musicie w garnku zagotować wodę z dodatkiem soli (1). Marynata powinna być dość słona, dzięki której ryba będzie doskonale przyprawiona. Dodajcie również odrobinę cukru (2) oraz obraną z łupin i pokrojoną na grube plastry cebulę (3).

Dla aromatu dodajcie liście laurowe (4), ziele angielskie oraz ziarna jałowca (5) (6).

Całość gotujcie przez kilka minut po to, aby aromaty przeniknęły do wody (7). Następnie dodajcie ocet winny (8) w proporcji woda : ocet- 3:1. Pozostawcie zalewę octową do wystudzenia. W naczyniu ułóżcie filety sardynek (9).

Teraz dodajcie do sardynek zimną marynatę w takiej ilości, aby sardynki były całkowicie nią przykryte (10). Sardynki włóżcie do lodówki na 8 godzin. Po tym czasie sardynki wyjmijcie z marynaty (11) i włóżcie sardynki do nowego naczynia (12).

i dodajcie olej, również w takiej ilości, aby wszystkie sardynki były przykryte (13). Wierzch oprószcie natką pietruszki (14) (15).

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 

 
 


•PORADY TAPENDY•
 

Zamiast oleju słonecznikowego możecie użyć również oliwy z oliwek, ajednak takiej o bardzo delikatnym aromacie, który nie będzie konkurować ze smakiem sardynek. Sardynki należy przechowywać w lodówce.

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE