![]() |
Lubię sardynki i lubię ostre, zdecydowane smaki, a zatem lubię ryby w zalewie octowej. Proponuję przepis na sardynki w zalewie octowej. Jeśli tylko wchodzę w posiadanie sardynek, od razu pakuję je do zalewy. Mam już również gotowy nowy przepis na sardynki w zalewie octowej, uzbrajam się tylko w cierpliwość i czekam na nowe dostawy sardynek. Do przygotowania sardynek w zalewie octowej używam surowych filetów sardynek. Procedurę, jak oczyścić sardynki oraz jak pozyskać filety znajdują się w TYM poście. Zalewa octowa zakwasza, czyli praktycznie "gotuje" mięso, zatem sardynki po jakimś czasie przebywania w zalewie przestają być surowe. Sardynki w tej postaci, stanowią samodzielną przekąskę i z dużym powodzeniem komponują się z innymi rybnymi przystawkami. Serdecznie polecam.
![]() |
![]() |
![]() |
Aby przygotować zalewę octową musicie w garnku zagotować wodę z dodatkiem soli (1). Marynata powinna być dość słona, dzięki której ryba będzie doskonale przyprawiona. Dodajcie również odrobinę cukru (2) oraz obraną z łupin i pokrojoną na grube plastry cebulę (3).
![]() |
![]() |
![]() |
Dla aromatu dodajcie liście laurowe (4), ziele angielskie oraz ziarna jałowca (5) (6).
![]() |
![]() |
![]() |
Całość gotujcie przez kilka minut po to, aby aromaty przeniknęły do wody (7). Następnie dodajcie ocet winny (8) w proporcji woda : ocet- 3:1. Pozostawcie zalewę octową do wystudzenia. W naczyniu ułóżcie filety sardynek (9).
![]() |
![]() |
![]() |
Teraz dodajcie do sardynek zimną marynatę w takiej ilości, aby sardynki były całkowicie nią przykryte (10). Sardynki włóżcie do lodówki na 8 godzin. Po tym czasie sardynki wyjmijcie z marynaty (11) i włóżcie sardynki do nowego naczynia (12).
|
![]() |
![]() |
i dodajcie olej, również w takiej ilości, aby wszystkie sardynki były przykryte (13). Wierzch oprószcie natką pietruszki (14) (15).
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję
Zamiast oleju słonecznikowego możecie użyć również oliwy z oliwek, ajednak takiej o bardzo delikatnym aromacie, który nie będzie konkurować ze smakiem sardynek. Sardynki należy przechowywać w lodówce.